Pages Navigation Menu

Gustavs, Kimitoön, Pargas

Categories Navigation Menu

Ett Leaderprojekt skapar certifikat för finländskt mathantverk

Ett Leaderprojekt skapar certifikat för finländskt mathantverk

Mathantverk (finska: artesaaniruoka) är ett begrepp som på kort tid slagit igenom. Mathantverkarna som rider på den nya vågen litar till äkta smaker, närproducerade råvaror och avsaknad av tillsatsämnen. Snart kan mathantverk också certifieras!

Mathantverk i Finland r f startade i somras ett projekt för att lansera ett officiellt certifikat för mathantverk. Projektet stöds av Leadergruppen I samma båt – Samassa veneessä. Det leds av Eija Lamsijärvi, hushållslärare och livsmedelsföretagare från Nagu.

Jag har själv varit lite skeptisk till all slags certifiering, det finns så mycket av sådant, men jag ändrade mig då jag en gång köpte kvittensylt i butiken. Burken och etiketten såg hantverksmässiga ut, men hemma märkte jag att det var en fabriksprodukt från Tjeckien, inklusive tillsatsämnen.

Förpackningarnas texter är också så små att det är ganska svårt att hitta mathantverksprodukter i butiken. Framöver skall de vara lätta att känna igen på logon för Mathantverk i Finland, säger hon.

För närvarande förbereds kriterierna för certifiering.

Vi har en förebild i reglerna som används av Eldrimner, det nationella mathantverkscentret i Sverige, men saken är så ny i Finland att många saker borde definieras noggrannare. Och så har vi också många sådana produkter som Sverige inte har. Till exempel syrade grönsaker är populära hos oss men inte lika traditionella i Sverige, säger Lamsijärvi.

Mathantverkaren gör livsmedel med hantverksmässiga metoder av inhemska råvaror och utan onödiga tillsatsämnen. Reglerna kommer ändå att medge vissa undantag. Man får till exempel använda salt och peppar från utlandet, för det produceras inte i Finland. Man får också använda maskiner för att minska på fysiskt slitsamma uppgifter, såsom degmaskin, och man får använda ugn med timer och termostat.

Huvudsaken är att det är en människa som styr tillredningen och inte bara följer med hur maskiner på en automatisk produktionslinje arbetar. Vissa tillsatsämnen som är nödvändiga för beredningen tillåts.

Det bästa med mathantverket är att man känner på smaken vilka råvaror som använts. I butiken finns mycket sådana färdiga produkter som man inte mera på smaken kan avgöra om man äter kött, fisk eller höna. Mathantverket framhäver de äkta smakerna!

Eija Lamsijärvi sammanställer som bäst kriterier för certifikatet Mathantverk från Finland. Hennes egen huvudprodukt är skärgårdslimpa, men här skär hon upp ugnsfärskt surdegsbröd.

Mathantverk blev ögonblickligen en trend

Ursprungligen var all mat det som man nu kallar hantverksmat, för det är historiskt sett nyligen som tillsatsämnena och de automatiska produktionslinjerna blivit en del av matberedningen.

Livet har varit ganska tungt då man har varit tvungen att själv producera allt från grunden. Det är klart att man har börjat använda maskiner för matberedning genast då det varit möjligt. Å andra sidan försvinner smaker, färger och vitaminer ur maten då den är långt förädlad. Därför är mathantverk nu så populärt, förklarar Lamsijärvi.

Det finns nu stor efterfrågan på mathantverksprodukter i Finland, producenterna har märkt suget. Ändå finns det många som gör mathantverk utan att veta om det. Och så finns det produkter som saluförs som mathantverk fastän de inte är det i ordets rätta bemärkelse. Också därför behövs ett certifikat.

Avsikten är att få certifikatet klart innan sommaren. Projekttiden är till slutet av nästa år och hösten skall man utreda hur certifikatet påverkat efterfrågan på mathantverk under sommaren 2021.

Lära av Sverige

I både Frankrike och Italien har man alltid gjort mycket mathantverk. Där odlar mången bagare sin egen säd och i små mejerier kan man få mjölken från egna kor. I Sverige började man tala om mathantverk för 25 år sedan. I Finland fick översattes det svenska mathantverk officiellt till artesaaniruoka (den finska termen utgår från produkten, den svenska från verksamheten) av Finlands jord- och skogsbruksministerium år 2016.

Vi hade ett pilotprojekt kring mathantverk här i regionen år 2013, redan då funderade vi på olika alternativ till finsk term. Före det talade vi också på finska om ”mathantverk”. I Finland är det mest just på Åland och vid kusten som man sysslat med mathantverk eftersom det här bor tvåspråkiga människor som kunnat gå kurser i Sverige och leta fram information på svenska.

Intresset för mathantverk ökade också genom projektet Kustens mat som genomfördes på svenska 2016-2018. Det omfattade Egentliga Finland, Nyland, Österbotten och Åland.

Det var en fantastisk helhet. En likadan borde man absolut göra på finska, säger Eija Lamsijärvi.

ISB:s område lyckades i FM

Det finns många mathantverkare inom området för Leadergruppen I samma båt – Samassa veneessä. Därför var det naturligt att göra projektet kring certifieringen här. ISB-områdets producenter har också alltid klarat sig bra i Finska mästerskapet i mathantverk.

I år fick Kimitoön fem medaljer. Sari Vikman fick brons för sin havtornssmakande Laxtomten i serien för mörk limpa. Sabina Ekholm fick guld i syltserien med sin sylt Blåbärssommar och brons med sin sylt Sensommar. Anders Abrahamsson fick silver för Kullas gurksallad i klassen för konserverade grönsaker. Diana och Jonas Kinos åter fick guld för sin Djävulssylt HOT i serien för kalla krydd- och matsåser.

Också Pargas fick ett pris: Titti Edelfelt fick guld med sina Sura remmar i serien för snacks.

Också andra kommuner i Egentliga Finland klarade sig bra. Medaljplaceringar noterades i Sagu, Åbo och Virmo.

FM i mathantverk har nu ordnats i fem år. Nästa år hålls tävlingen på Åland.

Det sjätte är innovationen!

Logotypen för certifierat mathantverk har inte ännu skapats men det är möjligt att man efterliknar logon för Mathantverk i Finland r f. Den föreställer en hand med sex fingrar.

Det där sjätte är påhittigheten. Fem fingrar kan till exempel syfta på fem sinnen, och det sjätte är innovationen. Eller så kan de syfta på fyra grundsmaker samt umami och innovation. En tredje tolkningsmöjlighet är fem kategorier av mathantverk plus innovation, förklarar Lamsijärvi.

Kategorierna inom mathantverk är produkter av mjölk, kött, fisk, spannmål samt bär-frukt-grönsaker.

Mathantverk i Finland r f sammanför finländare som är intresserade av mathantverk och fungerar som mathantverkarnas intresseorganisation. Föreningen äger också reglerna för FM i mathantverk.

 

Text: Janica Vilen

Översättning: Mathias Luther