Pages Navigation Menu

Gustavs, Kimitoön, Pargas

Categories Navigation Menu

Ost och glass från egen getmjölk!

Ost och glass från egen getmjölk!

Nu är det hektiska tider i Jumon Juustola. Årets killingar behöver mindre och mindre mjölk, vilket betyder att det finns tillräckligt med mjölk också för mejeriet. De gamla favoriter och årets nya produkter kan köpas i gårdsbutiken –  och senare möjligen från butikshyllor.

Erkas Gårdens gård på ön Jumo har varit bebodd sedan 1200-talet. 1700-talets huvudbyggnad har fungerat som hem för Suvi och Tom Lindqvist och deras barn under de senaste tio åren. Dessutom är gården bebodd av tre hästar, kycklingar och 39 getter.

– I år föddes killingarna i Januari. Det var en rumba när totalt 20 killingar föddes på 12 dagar, säger Suvi Lindqvist.

Under de första månaderna fick killingarna nästan all mjölk, men nu ger getterna tillräckligt med mjölk också för mejeriet.

Vanligen producerar Jumon Juustola ost och glass av get- och komjölk. Dessutom gör mejeriet yoghurt och gammaldags fil av råmjölk. Gårdens egen halloumost är gjord av en blandning av get- och komjölk.

– Årets första sats getost är färdig. Smaken är nu mild, mjuk och lite nötig, men den förstärks när osten åldras. Getost har en försäljningsperiod på en månad och smaken är ofta helt annorlunda i början och slutet av månaden, säger Suvi.

Hennes mål är också att tillverka hårda ostar under sommaren och sälja dem vid juletid.

– Nästa mål är att lära sig att göra get gruyère!

Gruyère är en hårdmogen ost som tar sitt namn från Gruyères-regionen i Schweiz. Traditionellt är den gjord av komjölk.

Erkas Gården gårdsbutik säljer ägg och bröd, samt ost, glass, yoghurt och fil från eget mejeri. Dessutom finns det flera andra produkter till salu: till exempel ekologiskt mjöl från Mynämäki, skärgårdscider från Kustavi och sill marinerad av en granne. I sommar planerar Tom Lindqvist också att sälja honung från sin egen gård.

Stöd från landsbygdsfonden

 Jumon Juustola har fått en 35 % investeringsstöd för en glassmaskin och glassförpackningsmaskin från I samma båt – Samassa veneessä -Leader-gruppen.

– Mejeriet är riktigt litet, men de är bara bra nu, när vi är nybörjarna. När du tränar i liten skala behöver du aldrig kasta bort många liter mjölk om du misslyckas, konstaterar Suvi.

Den första satsen med getmjölksglass är färdig – och väldigt läcker. Smaken är choklad och krämigheten tillsätts med jordnötssmör.

– Nu har vi också en licens, så vi kan börja sälja produkter i butiker om vi vill. Hittills har våra produkter endast sålts i vår egen gårdsbutik och Iniös kaféer och restauranger. I sommar kommer ostbutiken också att ha en ny logo och nya typer av förpackningar, säger Suvi.

Nu, när sommaren närmar sig, växer också mjölkproduktion, eftersom getter äter färskt gräs i gården. Det skulle nu vara möjligt att utöka mejeriets verksamhet, eftersom paret har just köpt en gammal ladugård från sin granne, som faktiskt ursprungligen hörde till deras gård. Det är nu bebodd av mammagetter och killingar. Det långsiktiga målet är att flytta mejeriets verksamhet från huvudbyggnaden till ladugården.

Getmjölkprodukter ofta identifieras med färg. De är mycket vitare än liknande produkter tillverkade av komjölk. Bild: Jumon Juustola.

Kött eller husdjur?

Först tog Lindqvists tre getter och nu har de redan 39. Eftersom bockarna kan inte mjölkas, har tanken varit att slakta dem så att getköttet kan serveras i Erkas Gårdens egna restaurang eller säljas i gårdsbutiken. Förra vårens bock killingar blev dock så kära för familjen att de kastrerades och lämnades som husdjur. I år föddes nio killingar och just nu skulle tanken vara att slakta dem i höst, men man vet inte hur det kommer att gå.

– Getkött smakar gott och ju yngre geten slaktas, desto mörare blir köttet. Å andra sidan är kastrerade getter lätta husdjur. De är sällskapliga och lekfulla och blir snabbt knutna till sina ägare, så ett alternativ skulle vara att sälja getterna som husdjur, undrar Suvi.

Den här vita bock killingen kommer att fortsätta familjen. Den mörkare killingen har blivit Suvis bebis, eftersom hon har matat honom med nappflaskan.

Många järn i elden

När Lindqvists flyttade till Jumo för tio år sedan hade de ett sommarkafé och värdshus förutom en gårdsbutik. Nu har de tagit en liten paus, för att ha mer tid att driva mejeri, gårdsbutik och à la carte-restaurang, samt ta hand om djuren. Gårdsbutiken öppnar den 1 maj och à la carte-middagar hålls på torsdagar, fredagar och lördagar, om coronabegränsningar tillåter.

– I sommar sätter vi nya dörrar i matsalen och köket. Dörrarna leder till terrassen, var kunderna kan sitta mer utspritt, säger Lindqvists, som båda är professionella kockar.

Förra sommaren uppfyllde Tom sin långvariga dröm och började producera honung. När den ladugården de just köpt kan renoveras, kan de också överväga att sätta upp ett litet bryggeri.

– Det är trevligt att erbjuda hemgjorda produkter här, men å andra sidan måste vi beskära lite, eftersom vi inte mer är i tjugoårsåldern. Till exempel skulle vitt bröd och skärgårdsbröd säljas mer än vi kan baka på sommaren, men vi har nu bestämt att vi bara ska baka för vår egen butik och kaféer och restauranger i Iniö.

Under vintern ansvarar paret för mat på dagis, skola och vårdhem, och ibland också för städning.

– Corona har gett oss mycket extra arbete. Till exempel måste skolan och hälsocentret desinficeras varje dag och skolmaten transporteras hem till gymnasieelever, säger de.

Butikens försäljning var bra förra året från påsk till jul, för på grund av korona fanns det exceptionellt många fjärrarbetare som har stugor i Iniö. Lindqvists har också ny planer för getter.

– Vi har funderat på att byta till ekologiskt. För närvarande pågår förhandlingar med en jordbrukare, avslöjar de.

Erkas Gårdens steniga tomt kommer att få ett ännu större staket för getter i sommar. Getter älskar att leka på klippor.

Den svenskspråkiga skärgården lockade

Innan de kom till Iniö hade Lindqvists en restaurang i Rauma vid Kylmäpihlaja fyr. Rauma hade inga svenskspråkiga skolor, så familjen började leta efter ett nytt hem. Efter år de tillbringade vid fyren verkade Iniö som en mycket tillgänglig och enkel plats för dem att bo. Nu går familjens söner på en svenskspråkig skola i Iniö.

Först hade Tom ett jobb på fastlandet och Suvi arbetade på Iniö vårdhem, men sedan blev paret intresserad av getterna. Suvi utbildade sig som mjölkodlare och snart slutade Tom arbeta på fastlandet och började fokusera på att utveckla gårdens egen verksamhet.

– Vi har alltid gillat getmjölkprodukter. Vi hade redan hästar, får och kycklingar, så tänkte jag att vi kunde också ta några getter. De var inte lika högljudda som fåren, men i stället verkar de lite smartare och mer intressanta. Vi har lärt känna var och en av dem ganska väl, säger Suvi.

Idag är vård av getter nästan ett heltidsjobb. Morgonmjölkningen tar tre timmar och det finns också kvällsmjölkning, matning och många andra saker de måste göra. Getterna är helt klart nöjda över tjänsten. När Suvi öppnar dörren till staketet hoppar de smidiga killingarna omedelbart i hennes armar.

Killingarna fick ett nytt hem i en gammal ladugård.

 


Text: Janica Vilen
Översättning: Nina Maunuaho