Pages Navigation Menu

Kemiönsaari, Parainen, Kustavi

Categories Navigation Menu

Blogi: Rannikollamme on sankareita

RANNIKOLLAMME ON SANKAREITA -sarja esittelee vuosien 2020-2022 aikana Saaristomerellä pitkän uran tehneitä ammattikalastajia ja kalanviljelijöitä sekä muita kalatalousyrittäjiä.

Matias Juslin

26.12.2021

Nopea, nokkela ja täynnä energiaa. Nämä ovat adjektiiveja, jotka tulevat mieleen, kun juttelen Matias Juslinin kanssa. Matias on todennäköisesti Suomen nuorin kalankasvatusyrittäjä rannikollamme. Jannen Lohi Oy:n 25-vuotias toimitusjohtaja on käynyt kovan koulun ja saanut yrityksensä menestymään.

Kaupalliseen kalastukseen verrattuna kalankasvatus on suhteellisen nuori elinkeino Saaristomerellä. Kasvatustoiminta alkoi 1970-luvulla Matiaksen kotikunnassa Kustavissa. Hyvien esimerkkien innostamana Matiaksen isä ja isoisä ryhtyivät viljelemään kirjolohta vuonna 1989. Yritys sai nimensä Matiaksen isän mukaan. Juslinit olivat harjoittaneet myös silakan kalastusta rysillä ja talvinuotalla, ja Matiaksen isoisoisää, 1800-luvun lopulla syntynyttä Anton Juslinia voidaan pitää näiden kalastusmuotojen pioneerina Suomessa.

Matias osallistui yrityksen töihin pienestä pitäen, eikä kesätöitä tarvinnut lähteä kyselemään kauempaa. Kouluttautuminen alalle oli itsestään selvyys. Nuori mies suoritti Ammattiopisto Livian Kalatalous- ja ympäristöopistossa Paraisilla kalatalouden perustutkinnon, ja valmistui kalanviljelijäksi vuonna 2015.

Armeijan jälkeen suunniteltu pehmeä lasku perheyrityksen työntekijäksi peruuntui, kun Matiaksen isä kuoli aivan yllättäen. Vastavalmistunut kalanviljelijä joutui ottamaan koko yrityksen vastuulleen ollessaan vain 20-vuotias.

Pojasta, jolla ei pienenäkään ollut peukalo keskellä kämmentä, kasvoi epämukaviakin olosuhteita sietävä pelle peloton. Nämä ominaisuudet auttoivat selviämään haastavista tilanteista. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tarttua työhön. Matias lähti mukaan myös Työtehoseuran kalankasvattajille suunnattuun yritysvalmennukseen. Oppi ja sisu lienevät muidenkin menestyneiden yritysten kulmakiviä.

Yrityksellä on vesiviljelyn sijainninohjauksen kautta kaksi kasvatuspaikkaa Iniön aukolla. Laitoksilla on lupa tuottaa yhteensä 230 tonnia kirjolohta vuodessa. Savon Taimenelta hankittavat poikaset painavat tullessaan alle 100 grammaa ja lähtevät toisen kasvatuskesän jälkeen 2,5-3 -kiloisina kotimaan markkinoille. Kalat perataan Jannen Lohen perkaamolla, mutta jatkojalostus ei ainakaan vielä kuulu yrityksen toimenkuvaan.

Jannen Lohi työllistää Matiaksen lisäksi yhden henkilön ympärivuotisesti ja perkaussesongin aikana marras-joulukuussa 10 henkilöä. Myös Matias osallistuu laitoksen rutiinitöihin ja on omien sanojensa mukaan mielellään ”kädet likaisena”. Alaa harkitsevilta nuorilta Matias odottaa oma-aloitteisuutta ja vastuuntuntoa.

Matiaksen mielestä hänen ammattinsa parhaita puolia ovat tietynlainen vapaus ja monipuolisuus; jokainen päivä on erilainen, eikä kukaan ole neuvomassa tai käskemässä. Lisäksi tyynet, lämpimät ja aurinkoiset kesäaamut tuovat maisemakonttoriin lämmintä tunnelmaa, joka saa unohtamaan talven pakkaset ja niiden kohmettamien sormien kolotuksen.

Alan suurimpana ongelmana Matias näkee Suomen harjoittaman lupapolitiikan, joka on johtanut kalankasvatustoiminnan kannattavuuden heikkenemiseen ja vaikeuttaa alan kasvua. Ala on kuitenkin hoitanut velvollisuutensa mallikkaasti, ja kuormitusta on pystytty vähentämään tuntuvasti. Tekniikat, jalostus ja rehut ovat kehittyneet. Silti lupia on vaikea saada. ”Lupapäätökset tulisi tehdä puhtaasti faktojen perusteella, mutta hakemuksia käsittelevien virkahenkilöiden asenteilla on valitettavan suuri vaikutus”, harmittelee Matias, jonka mielestä norjalaisen kasvatetun lohen rahtaaminen tällaiseen järvien ja vesien maahan on suorastaan noloa. Myös hylkeet ja merimetsot aiheuttavat suuria taloudellisia menetyksiä ja paljon lisätyötä merialueen kalankasvatusyrityksille.

On pakko nostaa hattu päästä nuoren yrittäjän edessä. Huikea suoritus. Ei ihme, että mopo lähti kunnallisvaaleissakin lapasesta, ja mies valittiin Kustavin valtuustoon ensi yrittämällä, toiseksi suurimalla äänimäärällä ja ilman kampanjaa.

Kiitos Matias työstäsi meidän suomalaisten kalansyöjien hyväksi. Toivottavasti maamme ympäristölupapolitiikka kehittyy ja sallii tulevaisuudessa kalankasvatusalan kasvun. Esimerkiksi kaloille syötettävän rehun raaka-aineen alkuperä tulisi ottaa huomioon lupaprosesseissa; Itämeren silakasta ja kilohailista valmistettava Itämeri-rehu ei tuo mereen lisää ravinteita vaan kierrättää Itämeren omia ravinteita. Poliitikkomme ovat Kotimaisen kalan edistämisohjelman kautta ilmaisseet tahtonsa kolminkertaistaa kasvatetun kalan tuotannon vuoteen 2035 mennessä. Kuluttajat ovat jo ottaneet kotimaisen kirjolohen omakseen, ja sillä on suuri kysyntä.

#kalaakaikille #respect

 

Bonusjuttu Matiaksen isoisoisästä Anton Juslinista ja Kekkosesta

Matiaksen isoisän isä, kalastaja Anton Juslin oli presidentti Urho Kekkosen kalakaveri. Vanha tarina kertoo, että kun Kekkonen tuli taas kerran kalastamaan ja Anton oli vastassa, tällä kertaa kunniamerkillä koristeltuna, Kekkonen kysyi, että mistäs tuollaisia saa? Anton vastasi: ”En mää tierä mist te saisitt, mut mää ole saanut ansiost”.

Jukka ja Saija Toivonen

7.5.2021

Jukka ja Saija Toivosen perheyritys myy omasta saaliistaan valmistamiaan kalatuotteita suoraan kuluttajille useiden myyntikanavien kautta. Yrityksen nopea menestys on ollut Toivosille yllätys: ”Emme osanneet varautua siihen valtavaan suosioon, minkä kalakauppa-automme, itsepalvelumyymälämme Sumppu ja tuotteemme ovat saavuttaneet. Vakioasiakkaita on todella paljon. Työmme on ajoittain hektistä ja hyvinkin raskasta, mutta tyytyväiset asiakkaat tuovat virtaa jaksamiseen. Teemme parhaamme ollaksemme kuluttajien luottamuksen arvoisia myös jatkossa.”

Toivosen Lähikala työllistää Jukan ja Saijan kokopäiväisesti, minkä lisäksi heidän tyttärensä Jasmin, Saijan sisko Heidi ja naapurin tyttö Mari työskentelevät yrityksessä osa-aikaisesti. Kalat nostetaan Mynälahdelta, mutta jalostustilat ovat kauempana Mynämäellä 8-tien pohjoispuolella.

Saija on koulutukseltaan leipuri. Hän ei koskaan ehtinyt toimia ammatissaan, vaan tavattuaan Jukan 1990-luvun puolivälissä pariskunta perusti yhteisen matkailupalveluyrityksen. Vakka-Suomen Erätulet toteutti luonto- ja erähenkisiä ohjelmapalveluita yrityksille ja yhteisöille. Yritys vastasi useana kesänä myös Naantalissa sijaitsevan Väskin seikkailusaaren teemapuiston ohjelmasta, kesät saarella asuen. Jukka oli ennen matkailualan perustutkinnon suorittamista toiminut puutarhatalouden yrittäjänä ja metallitöissä.

1990-luvun lopulla Vehmaalta hankitun mökin mukana tuli osuus 100 hehtaarin vesialueeseen. Kun matkailuyrityksessä oli ajoittain hiljaisia jaksoja, Jukka alkoi kalastaa sivutoimisesti. Jukan isä souti,

ja Jukka laski verkkoja. Jukan sanojen mukaan aluksi usein väärään paikkaan tai väärään aikaan. Mutta työ tuli opittua, ja kaikessa oli mukana tekemisen meininki. Matkailuyritys, perhe ja koti olivat Saijan vastuulla, minkä lisäksi hän kävi harjoittelemassa merellä. Vuonna 2007 myös Saijasta tuli ammattikalastaja, ja matkailuyritys ajettiin alas.

Kalastuksessa tärkeimmät saalilajit ovat alusta asti olleet kuha ja ahven, mutta myös haukea, madetta ja särkikaloja kalastetaan sesonkien mukaan. Toivoset olivat mukana myös Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen sekä John Nurmisen säätiön hankkeissa, joissa kalastettiin särkikalaa kohdennetusti. Särkikalasaaliista tuli vapauttaa petokalat, ja sitä varten kalastuslautalle rakennettiin lajitteluasema.

Jukka on myös yksi kuoreen eli norssinkalastuksen pioneereista Saaristomerellä. Länsi-Suomen kalatalouskeskus toteutti 2007-2009 kuorenuottahankkeen. Koekalastajina olivat Jukka Toivonen ja kustavilainen kalastaja Jouni Nieminen. Kun nuotalla kuoretta ei kiinni saatu, kekseliäs kaksikko päätti heittää pyyntipaikalle kaksi Seppo Kyllöseltä lainattua hoitokalastusrysää. Saaliit olivat muhkeita, ja Saariston Jäädyttämö (Kustavi) osti kaiken, ja markkinatilanne näytti lupaavalta. Kolmantena vuotena useat muutkin kalastajat päättivät kokeilla, ja loppu onkin historiaa. Vuonna 2020 Saaristomeren kuoresaalis oli jo noin 2 miljoonaa kiloa.

Hylkeet ja merimetsot ovat pakottaneet monet Saaristomeren rannikkokalastajista luopumaan ammatistaan. Toivostenkin kohdalla tilanne johti lopulta siihen, että pienenevän saaliin tukkumyynti ei tuonut riittävää toimeentuloa. Jotain uutta oli keksittävä, koska kalastusalalla he halusivat pysyä. Samaan aikaan lähiruoasta tuli trendi.

Ajatukset ja suunnitelmat kypsyivät. Jukka lähti opiskelemaan Livian kalatalous- ja ympäristöopistoon, jossa hän suoritti kalatalouden perustutkinnon ja valmistui kalajalostajaksi. Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta oli haettavissa tukea kalastajan oman saaliin jalostukseen, markkinointiin ja suoramyyntiin liittyviin investointeihin. Toivoset päättivät rakentaa omat kalanjalostustilat, ja ne valmistuivat vuoden 2018 alussa.

Aluksi tuotevalikoimaan kuului kuha- ja ahvenfileitä tuoreena ja pakasteena sekä joitakin särkikalatuotteita. Mutta oli keksittävä keino saada tuotteet Mynämäestä kuluttajille. Kustavissa oli myytävänä vanha mutta vähän ajettu kauppa-auto. Jukka mietti, että tässä olisi hyvä keino saada toiminnalle näkyvyyttä. Auto kunnostettiin ja katsastettiin elintarvikkeiden myyntiä varten. Toivosen Lähikalan logoin teipattu 37-vuotias Mersu lähti ylpeänä ensimmäiselle myyntimatkalleen joulukuussa 2018.

Seuraavana vuonna jalostustiloja laajennettiin. Kylmä- ja lämminsavu-uunit rakennettiin itse. Tuotevalikoimakin laajeni.

Yle kirjoitti Toivosten kalakauppa-autosta jutun huhtikuussa 2019. Jukka sanoi jutussa, että ei kukaan lähde hakemaan näitä kaloja Mynämäen korvesta. Hän on sittemmin joutunut perumaan sanansa. Toivoset avasivat kotinsa läheisyyteen viime vuoden vappuna kalan itsepalvelumyymälä Sumpun, josta tuli jättimenestys jo ensimmäisenä aukiolopäivänään. Kala-auton ja Sumpun lisäksi tuotteita myydään useassa Reko-ruokaringissä. Moni asiakas on kertonut, että heille on tärkeää saada ostaa kalatuotteensa suoraan ammattikalastajalta. 

Tuotteiden raaka-aine on pääsääntöisesti oma saalis. Joinakin kiireaikoina tai kun oma saalis on vähäistä, saalista ostetaan alueen muilta ammattikalastajilta. Tuorekala myydään pääasiassa fileinä sesongin mukaan. Kalaa löytyy fileinä myös pakasteina, minkä lisäksi pakastettuna on saatavilla aina jotain mätiä sekä villikalan jauhelihaa ja pihvejä. Lähikasvattamoilta tulevasta kirjolohesta valmistetaan lämmin- ja kylmäsavutuotteita sekä graavia. Saija kertoo, että myös hauki taipuu herkulliseksi kylmäsavutuotteeksi sekä fileenä että mätinä. Kylmäsavukirjolohta ja -haukea on myös levitteissä. Puolisäilykkeinä löytyy erilaisia silakasta ja särkikaloista valmistettuja marinadeja.

Toivoset osallistuivat viime syksynä Artesaaniruoan SM-kisoihin ja voittivat sekä lämminsavukalasarjan että säilötyn kalan sarjan. Savulankku, jonka valmistaminen kestää kaksi päivää, on tehty silakkafileistä ja maustettu suolalla, hunajalla, sinapinsiemenillä ja sipulirouheella. Juhlalahnassa on omenalla ja pihlajanmarjoilla maustettuja isoja lahnanpaloja täyssäilykkeenä lasipurkissa.

Kalakauppa-auton reitit ovat vakiintuneet. Perjantaisin ja lauantaisin kuljetaan reiteillä Nousiainen-Lemu-Naantali-Turku-Masku ja Mynämäki-Vehmaa-Mietoinen. Kevään 2021 ensimmäisen kierroksen ensimmäisellä etapilla Nousiaisissa oli yli 60 henkilön jono.

Itsepalvelumyymälä Sumppu on auki joka päivä klo. 10–19. Kalatuotteiden lisäksi Sumpussa myydään joitakin lähialueen pientuottajien tuotteita kuten munia, hunajaa ja jauhoja. Korona-epidemia lienee osaltaan vaikuttanut Sumpun suosion nopeaan nousuun. Saija on iloinen siitä, että myös paikallisyhteisö on ylpeä kylän omasta kaupasta.

Toivoset ovat mukana Turun, Raision, Naantalin, Salon, Paimion, Mynämäen ja Nousiaisten Reko-ruokaringeissä, ja tarkoituksena on laajentaa vielä muutamaan muuhun. Saija kertoo, että Reko-ringit ovat siinä mielessä hyvä markkinointikanava, että kun tuottajat saapuvat paikalle, tuotteet on jo myyty. Hävikkiä ei oikeastaan tule.

Toivosen Lähikala on saanut valtakunnallistakin huomiota useiden haastattelu- ja esitelmäpyyntöjen merkeissä. Yrityksen menestystarina ei kuitenkaan ole ainoa asia, mikä kiinnostaa ja innostaa. Saija ja Jukka ovat sympaattisia ja aitoja ihmisiä, eikä pariskunnan välinen kipinä ja kunnioitus jää keneltäkään huomaamatta.

Kiitos Saija ja Jukka työstänne meidän kalansyöjien ja Saaristomeren hyväksi! Olette olleet kalan suoramyynnin innovatiivisia uranuurtajia Varsinais-Suomessa. Te ja tuotteenne ansaitsette vain menestystä.

 

Yrityksen toimintaa koskeva osuus jutussa perustuu osittain Saija Toivosen artikkeliin ”Kalaa lähivesiltä suoraan kuluttajille” Elintarvike ja Terveys -lehdessä 2/2021.

Johanna Piipanoja

2.4.2021

Sankaritarinamme ovat olleet vuoden vaihteen jälkeen tauolla. Nyt laajennamme perspektiiviä, ja otamme esiteltävien henkilöiden joukkoon ammattikalastajien lisäksi muut kalatalousyrittäjät Saaristomerellä. Pitkäperjantain esittely vie meidät Nauvoon, jossa tehdään savun avulla taikoja!

Perheyritys Piipanoja Oy:tä johtaa nykyään 38-vuotias Johanna Piipanoja, mutta yrityksen perustivat hänen vanhempansa Kalle ja Paula Piipanoja 30 vuotta sitten. Myös nyt jo edesmenneen Kallen vanhemmat toimivat yrittäjinä, joten yrittäjyys kulkee perheessä selvästi verenperintönä.

Kalle ja Paula Piipanoja kehittivät tuotteiden reseptiikan ja valmistusprosessin ja niihin perustuvan kannattavan yritystoiminnan alusta alkaen itse. Yritys on perustamisestaan lähtien toiminut samalla paikalla Nauvon Prostvikissä. Yritys työllistää kolme vakituista ja kaksi osa-aikaista työntekijää.

Piipanoja Oy on erikoistunut kylmäsavustettujen kalatuotteiden valmistukseen. Tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä kymmenkunta eri tuotetta, joiden raaka-aineena on kotimainen MSC-sertifioitu silakka sekä kasvatetuista kalalajeista kotimainen kirjolohi, norjalainen lohi, kotimainen siika ja kotimainen tai ruotsalainen nieriä. Kaikki raaka-aineet ostetaan valmiiksi perattuina ja fileoituna.

Johanna Piipanoja kertoo, että yrityksen toiminnan keskiössä on tuotteiden korkea laatu, mikä asettaa omat vaatimuksensa paitsi valmiille tuotteelle myös käytetyille raaka-aineille.

Kaikki työvaiheet; suolaus, savustus, siivutus ja pakkaus tehdään pääosin käsityönä, mikä osaltaan varmistaa jatkuvan laaduntarkkailun. Yritys ei kilpaile määrällä vaan laadulla, josta osoituksena ovat asiakaskuntaan kuuluvat useat huippuravintolat. Eräs näistä on ravintola Nokka Helsingin Katajanokalla.

Tuotteita myydään pääosin vakumoituina vähittäispakkauksina, mutta etenkin sesonkiaikaan tuotteita myydään myös vakumoituina palvelutiskituotteina. Yrityksen ylivoimaisesti myydyin tuote on valmiiksi siivutettu kylmäsavustettu kirjolohi.

Pääosa tuotteista myydään vähittäiskauppoihin ja ravintoloihin. Tuotteita myydään Turun seudulla yhteensä yli 30 toimipisteessä, ja yritys hoitaa myös tämän alueen jakelun itse. Yhä enenevissä määrin kysyntää löytyy myös muualla Suomessa.

Johanna Piipanoja valmistui kalatalous- ja ympäristöalan ammattilaiseksi eli iktyonomiksi Turun Ammattikorkeakoulusta vuonna 2011, mutta hän on ollut mukana yrityksen touhuissa ja toiminnassa pikkutytöstä lähtien. Nuori toimitusjohtaja katsoo tulevaisuuteen luottavaisesti, ja mielessä on ideoita yrityksen kehittämiseksi. Hänen tavoitteenaan on kehittää yrityksen toiminnasta mahdollisimman resurssitehokasta ja ympäristöystävällistä. Prosessista syntyvän jätteen määrän vähentäminen, kierrätysasteen parantaminen ja sivutuotevirtojen entistä tehokkaampi hyödyntäminen toisivat lisäarvoa myös yrityksen taloudelle. Johanna on kiinnostunut myös tuotekehittelystä, ja erityisesti vähempiarvoiset kalat kiinnostavat. ”Kotimaisen kalan ja etenkin särkikalojen käytöllä olisi myös positiivia ympäristövaikutuksia, koska siten voidaan poistaa tehokkaasti Itämerestä ravinteita”.

Kiitos Johanna ja koko Piipanoja Oy:n henkilökunta panoksestanne meidän suomalaisten kalansyöjien iloksi ja hyödyksi!

Kuvat: Valentina Morales Buschmann

Timo Marjunen ja Santtu Marjunen

1.1.2021

Timo Marjusen isä oli taivassalolainen ammattikalastaja ja äiti kalastajasukua Velkuan Hempsaaresta. Perheeseen syntyi yhdeksän poikaa, joista viidestä tuli kalastaja. Veljeskaartin nuorimmaiseksi vuonna 1954 syntynyt Timo päätti tosin ensin kokeilla muita töitä, mutta huonekalumyyjän ja hitsarin hommat saivat lopulta jäädä. Veri veti tuttuihin maisemiin ja merelle. Hän palasi 1970-luvun lopulla perheineen kotitilalleen Taivassalon Marjuksenrantaan, kun eläkkeelle jääneet vanhemmat olivat muuttaneet kirkonkylälle.

Yksi Timo ja Merja Marjusen kolmesta pojasta on valinnut isänsä ammatin. Vuonna 1976 syntynyt Santtu Marjunen kuuluu Saaristomeren nuorimpiin ammattikalastajiin. Hän kertoo oppineensa kalastajan työn isältään mutta myös tekemällä itse jo pikkupojasta lähtien. Kalaa alkoi kertyä myyntiin, kun Santtu oli yläasteella. Isä ja poika puhuvat toisistaan tavalla, joka kertoo molemminpuolisesta kunnioituksesta. Heillä on omat yritykset, mutta tietyt työt, kuten ahvenen rysäkalastus, vaatii yhteistä työpanosta.

Timon kalastajan ura alkoi silakan rysäkalastuksesta, mutta pian kuvioihin tuli mukaan myös ahvenen kalastus rysillä ja verkoilla. Talvisin kalastettiin madetta koukuilla jään alta*). Perheen pojilla oli tapana käydä kokemassa koukut paluumatkalla koulusta. Timo sai aikoinaan myös hyviä haukisaaliita itse suunnittelemillaan riimuverkoilla.  Hauenkalastus  kävi  kuitenkin  mahdottomaksi,  kun

verkot alkoivat olla täynnä pientä lahnaa. Isoja monen kilon lahnoja, joita Timon isä sai vielä 1970-luvulla, ei enää tule. Särkeä tulee vaihtelevasti, mutta niidenkin koko on pienentynyt.

Silakan rysäkalastuksesta Timo luopui muutama vuosi sitten, ja hän pitää silakan toimijakohtaista kiintiöjärjestelmää rysäkalastukseen sopimattomana.

- Rysäkalastajat ovat täysin riippuvaisia silakan saapumisesta kutualueille. He eivät voi lähteä saaliin perään. Ennen kutua silakat kerääntyvät Velkuan ja Iniön syvänteisiin, ja jos ne tässä vaiheessa troolataan pois, se näkyy rannikon rysien saaliissa.

Nykyään Marjusten kalastus keskittyy ahveneen ja kuhaan. Ahvenen rysäsesonki on keväällä ja verkkosesongit keväällä ja syksyllä. Ahvensaaliissa koettiin huippuvuosi 2018, mutta myös juuri päättynyt vuosi oli hyvä. Ahvenrysät on rakentanut taivassalolainen ammattikalastaja Eino Laaksonen. Verkoilla on käytävä hylkeiden takia kylmänkin veden aikaan kahdesti päivässä, ja lämpimän veden aikaan jopa neljä kertaa päivässä. Santtu kertoo, että hän ei enää pauloita verkkoja itse.

- Tuntuu paljon pahemmalta, jos hylkeet repivät itse pauloittamani verkot kuin jos revityksi tulee ostoverkot.

Kuhasaaliit ovat viime vuosina heikentyneet. Hylkeet eivät välttämättä seuraa ahvenia sisäsaaristoon, mutta kuhan perässä ne tulevat. 2000-luvun alussa hylkeitä alkoi olla jo paljon Hakkenpään alueella, muutama kilometri Marjuksenrannasta etelään. Kun kuhat pakenivat hylkeitä pohjoiseen Rouhunaukon suuntaan, Marjustenkin saaliit olivat jonkin aikaa hyviä. Nyt hylkeitä on myös Marjusten vesillä, ja kuhat ovat paenneet yhä syvemmälle Mynälahteen. Saaristomerellä aiemmin hyvin laajoilla alueilla ja selkävesillä harjoitettu kuhankalastus on nyt hylkeiden takia pakotettu rannanläheisiin mataliin vesiin. Timoa huolestuttaa, miten kuhakanta kestää tämän muutoksen.

Rouhunaukon meriluonnossa on tapahtunut muitakin suuria muutoksia. Kilkit näyttävät kadonneen muutaman viime vuoden aikana. Surviaissääskien tyhjiä toukkaputkia velloi aiemmin kasapäin rantavesien loiskeessa, ja aikuiset hyönteiset parveilivat mustina pilvinä saarten päällä, mutta nyt niitä ei enää näe. Timo muistelee, että kun hän pikkupoikana käänteli rantakiviä, niiden alla lymyili joukko pikkumateita. Nykyään kivenkääntäjän silmiin tuijottaa kivisimppu.

Pyydykset likaantuvat aikaisempaa enemmän ja ovat likaantumisen takia virtauksille alttiimpia.

- Ennen ahvenrysy pysyi virtauksissa paikallaan parilla kymmenellä paanulla (seipäällä), mutta nykyään tarvitaan 30. Saattaa olla, että myös virtaukset ovat voimistuneet, Timo tuumii. Meduusaa esiintyy ajoittain runsaasti, ja silloin verkkokalastus on mahdotonta, koska verkot painuvat meduusojen painosta pohjaan. Vuosi 2020 oli Marjusten kalavesillä kaikkien aikojen pahin meduusavuosi.

Isä ja poika aikovat jatkaa kalastusta ”niin kauan kuin se luannistaa”, eli niin kauan kuin heidän kalavesillään hylkeiltä ja merimetsoilta pystyy. Santtu painottaa, että aloittavalle kalastajalle hyvien kalavesien löytäminen on kynnyskysymys.

- Pitää olla myös kova yrittämään, ja silloin kun kala liikkuu, on oltava valmis tekemään töitä kelloon ja säätilaan katsomatta.

Timolla on Suomen poliitikoille selkeä viesti:

- EU:ta ei pitäisi käyttää päätöksenteossa selkänojana. Asioita voisi tehdä myös niin, että auttaa omaa kansaansa.

Kiitos Timo ja Santtu elämäntyöstänne meidän kalansyöjien ja Saaristomeren hyväksi. Mahtavaa, että tämä tärkeä ammatti säilyy ja jatkuu perheessänne!

*) Marjuset vastasivat mateiden emokalapyynnistä ja poikasten istutuksista Airisto-Velkuan kalastusalueen madehankkeessa 2010-2011. Loppuraportista löytyy mielenkiintoista tietoa paikallisten madekantojen kehityksestä ja mateenkalastuksesta http://airistovelkua.fi/wp/wp-content/uploads/2014/02/LOPPURAPORTTI-FINAL.pdf

Tapio Luotonen

18.12.2020

Tapio Luotosen isoisän perustaman kalastajatilan historia alkoi Taivassalossa rakennuksessa, joka nykyään tunnetaan nimellä Ketarsalmen Kievari. Graniittiseinäinen ravintola- ja juhlatila rakennettiin alun perin Ketarsalmen tilan navetaksi 1900-luvun alussa. Tässä navetassa Louhisaaren kartanon torppari Jalo Luotonen tapasi Kalannista Taivassaloon navettapiiaksi tulleen tytön, jolle menetti sydämensä. Luotonen siirsi torppansa Sarsalanrannasta Mynälahden Keräsaareen vuonna 1910, ja näin tuli Luotosen kalastajatila perustetuksi. Kalastajuus on kulkenut perheessä isältä pojalle, ja saareen vuonna 1949 syntynyt Tapiokin kertoo kasvaneensa ammattiin.

Keräsaarelaiset lapset kävivät koulua mantereen puolella Särkilässä. Viikonloppua päästiin viettämään kotiin lauantaisin koulupäivän jälkeen. ”Koulukortteerit” olivat tavallisia perheitä, jotka majoittivat koululaisia korvausta vastaan. Tapio muistelee myös osallistuneensa talon töihin klapien hakkaajana. Ensimmäiset kalansaaliinsa poika myi 15-vuotiaana.

Kolmekymppisenä Tapio muutti saaresta pysyvästi länteen Taivassalon Ihattulaan. Kalavedet ovat kuitenkin edelleen Keräsaaren ympäristössä. Mikään muu ammatti ei ole tuntunut vaihtoehdolta, vaikka rakennushommat ja tavaroiden kuljettaminen on tuottanut pientä lisäansiota. Nuorin veli Tero Luotonen asuu edelleen saaressa, ja myös hän on ammattikalastaja.

Kalastajan ura alkoi silakan rysäkalastuksesta, josta Tapio luopui vasta muutama vuosi sitten. Olkapäät eivät enää tahtoneet kestää silakkarysien seipäiden junttaamista sitkeisiin mutapohjiin, ja toiminnan jatkaminen olisi vaatinut työtä helpottavia investointeja. Nykyään suuri osa Saaristomeren silakkarysistä viritetään pyyntiin seipäiden sijasta ponttonien avulla.

Silakkasaaliissa on ollut vuosittaista vaihtelua, ja lähes tyhjiäkin vuosia on ollut. Ne olivat yleensä silloin, kun vesi lämpeni alkukesällä nopeasti. Tapion kokemuksen mukaan silakka lähtee rannikolta, kun vesi lämpenee 15 asteeseen.

Kalastuksen kohteena olleet kalalajit ovat pitkän uran aikana vaihdelleet kalakantojen runsauden ja kysynnän mukaan. Haukea ja madetta on pyydetty iskukoukuilla, mutta nykyään made on vähissä. Lahna oli pitkään tärkeä saalislaji, jota kalastettiin verkoilla heti jäiden lähdön jälkeen. Hintakin oli parempi kuin nykyään, kunnes lahnan kysyntä hiipui. Kookasta lahnaa, josta voisi saada edes jonkinmoisen hinnan, tulee enää harvoin.

Nykyään kalastus painottuu kuhaan ja ahveneen, ja mennyt syksy oli ahvenen osalta ennätyksellisen hyvä. Kuhankalastaja arvostaa itsekin eniten juuri kuhaa, jota perheessä syödään paljon joko voissa paistettuna tai kesäaikaan foliossa grillattuna.

Talvella kalastetaan jään alta, jos jäätä vain on. Kalastajan kylmyydenkestävyys on iän myötä heikentynyt, mutta hyvänä puolena talvikalastuksessa on se, että verkot säilyvät paremmin ehjinä hylkeiden pysytellessä pääosin avomerellä jäärajan tuntumassa.

Parin viime vuoden aikana hylkeet ovat haitanneet kalastusta vähemmän kuin ennen, mikä saattaa johtua alueella harjoitettavasta metsästyksestä. Sen sijaan merimetsoista on yhä suurempaa haittaa erityisesti matalissa vesissä harjoitettavalle ahvenenkalastukselle lintujen nokkiessa verkkoon jääneiden ahventen kidukset rikki.

Kotimaisen kalan edistämisohjelmassakin mainittuun särkikalojen hyödyntämisen lisäämiseen Tapio suhtautuu toistaiseksi varauksella. Hän näkee ongelmia erityisesti keräilyn ja logistiikan järjestämisessä. "Miten se pystytään järjestämään taloudellisesti kannattavalla tavalla? Minunkin verkoistani nousee päivittäin ämpärillinen särkikalaa, mutta ei sellaista määrää kukaan tule hakemaan, eikä sitä kannata lähteä kuljettamaan”. Vielä 1990-luvulla särkeä tuli verkoista haitaksi saakka.

”Parasta kalastajan ammatissa on oma vapaus, vaikka se rankkaa työtä onkin”, toteaa Tapio. Parhaat hetket koetaan silloin, kun kalaa tulee hyvin. Hankalimmissa paikoissa on oltu heikoilla jäillä. Kerran nuorimies astui lumikinokseen, jonka alla ei ollutkaan jäätä. Kalareissulla mukana ollut isä sai onneksi vedettyä pojan takaisin jäälle.

Kiitos Tapio elämäntyöstäsi meidän kalansyöjien ja Saaristomeren hyväksi! Meillä on ollut mahdollisuus nauttia terveellisestä kotimaisesta elintarvikkeesta sen ansiosta, että sinä olet jo puolen vuosisadan ajan lähtenyt merelle säässä kuin säässä, satoi tai paistoi!

Heikki Eskelinen

4.12.2020

Kuopion eteläpuolella sijaitseva Leppävirta on suomalaista järviseutua kauneimmillaan. Näissä pohjoissavolaisissa maisemissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettäneellä Heikki Eskelisellä taitaa kuitenkin olla myös muutama merikarhun geeni perimässään; etelään opiskelemaan saapunut nuorukainen menetti sydämensä merelle kertaheitolla, eikä paluuta Savoon ollut. Hän asettui pysyvästi asumaan Turkuun.

Heikin suvusta ei kalastajia löydy, mutta toki Leppävirralla kalastettiin. Heikki oli Unnukalla ja Koirusvedellä muikkua nuottaamassa 17-18-vuotiaana. Kun mielessä alkoi kehittyä ajatus kala-alasta ammattina, mies päätti pyrkiä Paraisten kalakouluun (nyk. Ammattiopisto Livian Kalatalous- ja ympäristöopisto) .

Tuohon aikaan Paraisille pääsi opiskelemaan vain, jos oli työkokemusta alalta, ja pääsykokeet tähtäimessään Heikki aloitti vuonna 1983 puolentoistavuoden pestin pyhämaalaisen ammattikalastajan Viljo Saaren renkinä. Vuonna 1984 alkaneessa koulutuksessa ainoa linjavaihtoehto oli kalanviljely, ja kalanviljelijäksi Heikki valmistui. Viljelyhommat Riittosen kalanviljelylaitoksella Rymättylässä jäivät kuitenkin muutamaan vuoteen.

Kalastuskokemusta kertyi lisää Riittosen talvinuotalla sekä Viljo Saaren pojan, Seppo Saaren silakkatroolarilla. Vapaa-ajallaan Heikki alkoi kalastaa verkoilla kuhaa Turun vesillä. Koska koti oli kerrostalossa, eikä omaa rantapaikka ollut, saalis tuotiin rantaan ensin Jalostajan laituriin ja sitten Nauvon Prostvikiin. Nykyään purkupaikkana toimii Paraisten kalakoulun ranta. Kuha on edelleen tärkein saalislaji, ja saalis käsitellään omassa elintarvikehuoneistossa Paraisten Sattmarkissa. Talvella kalastetaan jään alta, silloin kun jäätä on. Vaikka jääkalastus on raskasta, se on Heikille mieleistä hommaa, koska siinä saa liikuntaa eri tavalla kuin veneellä kalastaessa.

Kalanjalostus tuli kuvioihin jo aikaisessa vaiheessa. Purkkeihin säilötään eniten silakkaa, mutta kuhalle ja ahvenellekin on löytynyt omat marinadinsa. Jalostus työllistää Heikin lisäksi yhden henkilön kokoaikaisesti puolet vuodesta. Liisa Palonen vastaa myös reseptien kehittelystä. Asiakkaiden suosikkituotteita ovat muun muassa Sattmarkin maustesilakka, limesilakka sekä chili-valkosipulisilakka, jolla tuli viime vuonna voitto Helsingin silakkamarkkinoiden silakkayllätys -sarjassa. Niin ikään ykköspalkittu Sattmarkin maustesilakka on todellinen innovaatio, jossa nahaton silakkafilee säilötään maustekalan liemeen. Perinteinen santelipuun kuoresta arominsa saava maustekala tehdään kokonaisesta kilohailista.

Jalosteet myydään pääosin markkinoilla, mutta kesäaikaan tärkein myyntikanava on Saariston rengastien varrella oleva Sattmarkin Savustamo. Samassa pihapiirissä toimii kahvila ja Bistro.

Heikki on käynyt Turun ja Helsingin silakkamarkkinoilla itsenäisenä yrittäjänä jo 30 vuoden ajan, mutta ensimmäinen kerta oli jo nuorena miehenä Viljo Saaren yrityksessä. Markkinat ja niihin valmistautuminen merkitsevät kovaa työtä ja pitkiä päiviä, mutta ne ovat tapahtumina mukavia ja kalastajille myös tilaisuus tavata kollegoja. Heikin tytärten ollessa nuorempia he osallistuivat isän kanssa myyntityöhön Turun Keskiaikaisille markkinoilla ja olivat mukana tapahtumassa esitettävissä näytelmissä.

Heikillä on eläkeikään vielä lähes kymmenen vuotta, mutta valitettavasti kalastus on hiipumassa hylkeiden takia. Puolet nykyisistä vuokravesistä on sellaisia, joissa ei enää pysty kalastamaan, ja uusia hylkeiltä suojaisia vesiä on vaikea saada. ”En osaa edes nimetä alan muita suuria ongelmia, kun kaikki ongelmat kilpistyvät hylkeisiin. Hyljekantaa pitäisi saada vähennettyä sellaiseksi, että sen kanssa pärjää. Ei niitä kukaan sukupuuttoon halua hävittää, mutta nykyisessä tilanteessa kalastajilla ei ole mahdollisuuksia”.

Oman yritystoimintansa ohella Heikki ehtii antaa aikaansa kalatalousalan koulutuksen ja järjestötoiminnan hyväksi. Hän toimii Liviassa työelämän edustajana näyttötilaisuuksissa, joissa opiskelijat osoittavat osaamisensa. Hän on ollut pitkään myös Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry:n hallituksen jäsen.

Heikki sanoo, kuten jokainen tähän mennessä haastateltu kalastaja, että parasta kalastajan ammatissa ovat luonto ja vapaus. ”Jos en olisi kalastaja, olisin jotenkin tekemisissä merenkulun kanssa”. Tämä haave on osittain toteutunutkin; hän ajaa ajoittain yhteysalusta Nauvon pohjoisella reitillä. Kun työmatkalla joutuu yöpymään, kirjoja tulee luettua paljon. Suosikkeja ovat dekkarit ja elämäkertateokset, josta viimeisimpänä näyttelijä Mikael Persbrandtin tarina.

Heikin piti osallistua Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoille vielä kolmena viikonloppuna ennen joulua, mutta tätä kirjoitettaessa tuli tieto markkinoiden peruuntumisesta korona-epidemian takia. Joulukalatilauksia voi kuitenkin tehdä Paraisten ja Turun länsikeskuksen REKO-ryhmissä sekä Sattmarkin savustamon facebook-sivun kautta.

Kiitos Heikki elämäntyöstäsi suomalaisten kalansyöjien ja Saaristomeren hyväksi. Nähdään markkinoilla, kun korona hellittää otettaan!

Kuvat 1 ja 3: Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry

Kuva 2: Maria Saarinen

Matti Agge

20.11.2020

Matti Aggella on juuret Karjalassa. Tämä näkyy paitsi perehtyneisyytenä luovutetun alueen historiaan myös positiivisena elämänasenteena. Sen näkee herkässä olevasta hymystä, joka ulottuu leveänä molempiin korviin saakka. Vaimokin löytyi koivistolaisten kesäjuhlista. Jotkut naiset ovat saaneet sormeensa piston ihailijan tuomasta ruusukimpusta, mutta Marja Kopola sai kyntensä alle piikin kuhan selkäevästä. Matti arveli kalan olevan ruusupuskaa tehokkaampi hurmausväline. Oikeassa hän olikin, ja pian piikin korvasi kihlasormus.

Matti Aggen äiti lähti evakkoon Eistilän kylästä Koiviston maalaiskuntaan kuuluvalta Koivusaaren saarelta vuonna 1939. Isä oli rakentamassa Salpalinjaa.

Äidin ensimmäinen määränpää oli Orivesi, jossa Matin isosisko syntyi viikon kuluttua evakkoon lähdöstä. Paluumuuton aikana äiti ehti Haminaan ennen jatkosodan alkamista. Matti syntyi täällä pommitusten aikana vuonna 1942. Isä kuoli Matin ollessa vuoden ikäinen. Kun rintama lähestyi Haminaa vuonna 1944, Matin sisko lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin, eikä hän palannut. Matti muutti äitinsä kanssa ensin Särkisaloon isoäitinsä luo ja sieltä Paraisten Gundvikiin isoisä Taavetille osoitetulle tilalle.

Matti alkoi kalastaa myyntiin 12-13 -vuotiaana. Nuoresta pojasta tuntui uskomattoman hienolta, kun naapuri vei mukanaan Matin kalastamat hauet, ja takaisin tuli rahaa. Säyneitä kalastettiin säkkikaupalla. Myöhemmin säkit vaihtuivat puulaatikoihin, koska bussimatkallaan Turkuun säkit vuosivat. 

Myös made oli tärkeä saalislaji, ja 1960-luvulla saaliit olivat suuria. Osa kaloista kuljetettiin hevosella ja reellä Henrikssonille, jolla oli sumppupaatti Paraisten pikkusillan päässä kirkon lähellä. Kuhaa alkoi tulla saaliiksi vasta 1970-luvulla.

Matti kävi 38 vuotta myös palkkatyössä. Kalat kulkivat samalla kätevästi työpaikan lähellä olleeseen tukkuun. Kalastus oli Aggen maatilalla kuten monella muullakin saaristotilalla aina yksi toimeentulon tukijaloista. Marja Agge jätti historiantutkijan uransa Turun yliopistolla osallistuakseen kaikkiin tilan töihin, myös kalastukseen. Perheeseen syntyi tytär. Matilla on tytär ja poika myös edellisestä avioliitosta.

Matti on kalastanut aina verkoilla. Verkko sopii pyydyksenä hyvin alueelle, jossa ei ole voimakkaita virtauksia eikä vedessä roskaa. Nykyään tärkein saalislaji on kuha. Kuhan alamitan noustua (2019) Matti on siirtynyt 47 mm verkkoihin ja kertoo kuhan keskikoon selvästi nousseen. Made on alueelta lähes täysin kadonnut, kuten muualtakin Saaristomereltä.

Talvisin on kalastettu jään alta, ja jäällä kuljettiin vesikelkalla. Päivätyön jälkeen vesikelkan kahvassa roikkuva akkukäyttöinen lamppu näytti tietä pimeässä kulkeville. Kovin talvi oli 1965-66. Jää oli 80 cm paksua, ja tuuran varttakin piti lisätä puolella metrillä. Vasta 70-vuotiaana Matti hankki mönkijän, joka teloilla varustettuna kulkee millaisessa sohjossa tahansa. Mönkijän perässä vedetään kelluvaa ponttonikelkkaa, joka lisää talvisen kalastuksen turvallisuutta. Kelkassa on keksi, jonka voi iskeä jään reunaan ja vetää itsensä jäälle, jos putoaa avantoon. Matti on pari kertaa pudonnut. Keksin toisessa päässä on mela.

Kun Matti jäi vuonna 2005 palkkatyöstä eläkkeelle, hänestä tuli päätoiminen ammattikalastaja, ja sitä hän on edelleen. Hylkeet olivat jo lopettaa uran, mutta uusi suojainen vesialue on ainakin toistaiseksi pelastanut tilanteen. Tosin vahingot pahenevat sielläkin, mikä merkitsee työmäärän jatkuvaa lisääntymistä.

Matin mielestä parasta kalastajan ammatissa on vapaus ja ympäröivä luonto. Matti on nyt 78-vuotias mutta hyväkuntoinen ja toivoo voivansa jatkaa ammatissaan. Alan tulevaisuus näyttäisi Matin mielestä hyvältä, jos vain päättäjillä olisi rohkeutta puuttua hyljeongelmaan. ”Nyt sitä on vain kierrelty kuin kissa kuumaa puuroa. Kun kalastajat loppuvat, hyljeongelmakin loppuu. Tähän ehkä pyritään. Päättäjiä, jotka eivät ymmärrä asfaltin ulkopuolisia asioita, ei tulisi päästää niistä päättämään”.

Matti on myös itse mukana politiikassa. Hän on ollut neljä vuotta Paraisten kaupunginvaltuuston jäsen ja sitä ennen varajäsen ja lautakuntien jäsen. Politiikan ja lukuisten muiden tehtäviensä ja harrastustensa ohella Matilla on aina aikaa kertoa kuulijoille kalastuksesta ja sen merkityksestä saariston elinvoiman ylläpitäjänä sekä ravinteiden poistajana. Matti ei kiihkoile vaan kertoo asiallisesti ja vakuuttavasti. Hänen mielipidekirjoituksensa hylkeenmetsästyksen ongelmista julkaistiin viime kesänä useassa lehdessä https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.1155338

Vaimon äskettäinen kuolema on tuonut elämään suuren surun, mutta tilanpidon vastuulleen ottanut poika, lähellä asuva tytär ja lapsenlapset tuovat Matin elämään läheisyyttä ja suurta iloa.

Kiitos Matti elämäntyöstäsi suomalaisten kalansyöjien ja Saaristomeren hyväksi. Kiitos hienosta tarinasta! Kotimaisen kalan ystävien puolesta toivon, että Suomen hyljeongelman ei anneta ratketa pelkäämälläsi tavalla.

********************************
Bonusjuttu Taavetti Aggesta ja Karjalan historiasta

Matin isoisä Taavetti Agge oli syntynyt vuonna 1858, mutta ehti vielä ennen kuolemaansa kertoa Matille elämästä Karjalassa. Tarinoihin sisältyi myös elämänviisauksia.

Taavetti syntyi Koiviston maalaiskuntaan kuuluvassa Koivusaaressa, ja hän työskenteli laivurina ja kalastajana. Talvet kuluivat putkakalastuksen merkeissä Seiskarin merellä. Putka oli kevyt puurakennus, joka vietiin jäälle 30 km:n päähän rannikosta. Kalastajat viettivät jäällä koko talven silakkaa kalastaen, 4-henkistä miehistöä välillä vaihtaen. Raasseli eli kalan ostaja kävi noutamassa jäätyneet kalat ja toi samalla tullessaan kalastajien tilaamat elintarvikkeet. Joskus kalastajien alla oleva jäälautta irtosi ja lähti ajelehtimaan, ja miehet pelastettiin jäänmurtajalle. Hyvä keino pitää silmällä sijaintiaan oli laittaa kaksi tuuraa pystyyn jäälle Seiskarin majakkaa kohti.

Suomen suuriruhtinaskunta eli vuosisadan vaihteessa painostavaa aikaa. Venäjän keisarikunta halusi venäläistää suomalaiset. Suomalaisten pelastukseksi tuli 1900-luvun alkupuolella käyty Japanin sota, jossa Venäjä menetti koko laivastonsa. Tämä johti siihen, että keisari halusi olla hyvissä väleissä suomalaisten kanssa. Taavettikin ryhtyi urakoimaan keisarikunnalle.

Yksi urakoista oli kylän uusi laituri. Keisari Nikolai II tuli itse katsastamaan valmiin laiturin, ja Taavetti otti keisarin vastaan. Keisari otti tervehtiessään jopa valkoisen hansikkaan pois kädestään, mikä oli suuren kunnioituksen osoitus. Keisari kyseli elämästä Eistilän kylässä. Taavetti, joka puhui ns. ”halkovenättä”, otti puheeksi pahan hyljeongelman. Keisari kävi reissullaan useissa muissakin kylissä, ja sai saman viestin. Keisarillinen Suomen senaatti hyväksyi keisarin esityksen hylkeen tapporahasta vuonna 1909. Palkkiojärjestelmä johti hylkeiden metsästyksen käynnistymiseen, ja Suomen suuriruhtinaskunnassa metsästettiin jopa 12 000 hyljettä vuodessa. Kalastus elpyi. Tapporahan maksaminen keskeytyi ensimmäisen maailmasodan aikana ja päättyi Venäjän vallankumoukseen. Metsästys jatkui silti voimakkaana, koska ruoasta oli kova pula.

Taavetti oli 10-vuotiaana kokenut suuret nälkävuodet ja opetti Matille, että elon varmistamiseksi on aina oltava karjaa ja kalastusta, koska viljan voi kato viedä. Lisäksi hän tähdensi, että koskaan ei saa läpiveto kukkarossa käydä.

Jouni Nieminen

30.10.2020

”Heti pesemään kädet!” kuului opettajan tavanomainen käsky pojan saapuessa kouluun. Pojalla oli tapana viedä itse kalastamansa lahnat koulumatkalla bussille, jonka kyydissä ne matkasivat Turkuun torikauppiaalle. Poika oli kalastuksesta ja rahan tienaamisesta innostunut 10-vuotias Jouni Nieminen Kustavista. Hän oli saanut käyttöönsä Seiskarin saarella syntyneen kalastaja-isoisänsä vanhoja verkkoja, joita viritti pyyntiin saaristosta löytyneellä vanhalla veneen rähjällä. Mukana kalastushommissa oli isoveli Jari*.

Opiskelupaikka rakennusalalla jäi käyttämättä, kun Jouni sai peruskoulun päätyttyä vakituisen työpaikan ensin Kustavin Merikala -nimisessä kalanviljely-yrityksessä ja sen jälkeen Ströömin Lohessa.

Palkkatöissä kului yli kymmenen vuotta, mutta kalastus oli koko ajan mukana kuvioissa. 2000-luvun taitteessa Jouni ryhtyi päätoimiseksi kalastajaksi.

Kustavin kalavesiltä nousi ahventa, madetta ja lahnaa. Jounin kalastajanura oli kuitenkin lähellä päättyä jo ensimetreillä, kun hylkeet saapuivat hänen kalavesilleen ja karkottivat kalat. Kalastus kotivesillä kävi mahdottomaksi.

Sitkeä mies oli päättänyt pärjätä, ja päätöstä lujittivat viisi nälkäistä lasta. Huhujen mukaan Mynälahdelta sai hyvin kuhaa, ja vuonna 2000 Jouni onnistui saamaan alueelta ensimmäiset vuokravetensä. Vuosien mittaan toiminta laajeni. Hän kokeili myös lahnan troolausta, mutta saaliit jäivät pieneksi. Sen sijaan norssia eli kuoretta tuli runsaasti, ja Jouni alkoi tutkia sen mahdollisuuksia markkinoilla. Kun kiinnostunut ostaja löytyi Virosta, kalastajamme päätti satsata tähän itäeurooppalaisten arvostamaan kalaan. Pyydyksiä ja aluksia kehitettiin erityisesti norssin rysäkalastuksen tarpeita ajatellen. Nyt norssi on silakan ohella yrityksen pääkohdelaji. Kuhan ja ahvenen verkkokalastuksesta vastaa Jounin poika Aleksi*.

Norssisesonki on tavallisesti pari kolme viikkoa huhti-toukokuussa. Ensi vuonna mereen lasketaan jo noin 70 rysää, ja tavoitteena on yli miljoonan kilon saalis. Sesongin aikana Niemisen yritys työllistää useita perheen ulkopuolisia henkilöitä.

Norssirysät on suunniteltu itse. Ne on helppo ja nopea virittää ja nostaa. Pyydysrakennukseen on palkattu vakituisesti yksi henkilö.

Jouni suunnittelee ja osin myös rakentaa kalastuksessa käytettävät aluksensa itse. Paavossa on useita erityisominaisuuksia, jotka tekevät siitä ylivertaisen rysäkalastusaluksen. 44 tonnia kalaa ottava alus kulkee näppärästi mihin suuntaan tahansa. Se kulkee hyvin myös matalassa; 30 tonnin lastissa alle tarvitaan vain metri vettä. Tyhjänä alus kulkee 31 solmun vauhtia.

Alukset ovat kuuluisia paitsi käyttöominaisuuksiltaan myös nimiltään. Paavon lisäksi Kaasinen, Niklas, Ari ja Kyrväkäs kuljettavat Niemisen norsseja. Tarina kertoo, että neljä ensin mainittua on kastettu ELY-keskuksen virkamiesten kunniaksi.

Saaliin purkupaikat ovat vaihtuneet vuosien varrella, mutta viimeiset viisi vuotta saalis on purettu Teersaloon. Oma purkupaikka ja kalanjalostustoiminta on suunnitteilla Taivassalon Tuomaraisiin kalasataman läheisyyteen, mutta hanke on toistaiseksi jäissä lupa-asioiden takia.

Jouni on ylpeä innovaatioistaan, eikä syyttä. Hän kertoo olevansa oman tiensä kulkija ja tulee onnelliseksi siitä, kun työt sujuvat hyvin ja ongelmitta. Vaikka hän sanoo, että kalastus on hänelle ensisijaisesti bisnestä, vaimo Anita on eri mieltä. Mies kuulemma heräilee yölläkin miettimään, miten jonkin asian voisi tehdä vielä paremmin. Anitan mukaan kalastus menee perheessä kaiken muun edelle, ja hän on itsekin mukana toiminnassa erityisesti norssisesongin aikana.

53-vuotias Jouni näkee ammattikalastuksen tulevaisuuden valoisana. Pystymetsästä alalle ei kuitenkaan ole mahdollista tulla, ja Jouni kehottaakin kalastajaksi haluavia hakeutumaan ensin vanhemman kalastajan oppiin muutamaksi vuodeksi.

Kiitos Jouni elämäntyöstäsi meidän kalaa syövien kuluttajien ja Saaristomeren hyväksi! Taidat olla Suomen kovin norssin kalastaja, ja teet samalla tärkeää työtä poistamalla saaliin mukana merkittäviä määriä ravinteita rehevöityneistä rannikkovesistä. Toivottavasti myös suomalaiset kuluttajat oppivat syömään tuota herkullista lohikalojen sukulaista!

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

 

*) Tavoitteena on saada sekä Aleksi että Jari haastateltua Rannikolla on sankareita -sarjaan.

Börje Holmberg

Juhannusaattona 19.6.2020

Börje Holmbergillä on kaksi tytärtä ja poika. Clara kutsuu isäänsä eläväksi legendaksi. Carina sanoo, että isä on heidän oma supersankarinsa. Epäilemättä he molemmat ovat oikeassa. Tapaamisemme oli tunteita herättävä.

Börje syntyi Storfallanin saarella Dragsfjärdin kunnassa syksyllä 1939 vähän ennen talvisodan alkua. Nuori mies muutti mantereelle 20-vuotiaana ja työskenteli muun muassa uittotöissä ja laivojen lastaajana. Myös silakankalastus oli mukana kuvioissa. Börje kalasti isänsä ja veljensä kanssa silakkaa talvinuotalla ja joitakin vuosia myös troolilla perheen minkkitarhalle.

Vuonna 1963 Börje avioitui Marianne Adolfssonin kanssa, ja muutamaa vuotta myöhemmin he rakensivat talon Ytterölmosiin. Paikka on Börjen kotisaaresta muutama kilometri etelään.

 

Molemmat olivat palkkatöissä, mutta ajatus yhteisestä kalastusyrityksestä alkoi kypsyä Börjen ollessa töissä Taalintehtaalla Wärtsilän terästehtaalla. 3-vuorotyössä jäi vapaa-aikaa, ja ahkera mies alkoi käyttää sen kalastukseen. Vuonna 1973 Mariannekin jätti palkkatyönsä kaupassa ja puki ylleen kalastajan työvaatteet. Asenne oli jo kunnossa.

Alkuvuosina kaikki kala meni jalostamattomana Helsinkiin. Börje kertoo, että he näkivät kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa, että jos kalastajan työllä aikoo elää ja menestyä, kalat on jalostettava itse ja siirryttävä suoramyyntiin. Silakkarysät vaihtuivat verkkoihin, joilla saatiin tasakokoisempaa kalaa, ja niiden jatkojalostusta varten hankittiin fileointikone. Silakkaa ja kilohailia purkitettiin, ja suomukalat kuten kuha ja ahven suomustettiin tai fileoitiin. Osa saaliista savustettiin.

Tuotteet myytiin Taalintehtaan torilla ja kotona. Turun silakkamarkkinoille pariskunta osallistui 31 kertaa ja Helsingin markkinoille 11 kertaa. Lapset olivat usein mukana. Carina ja Clara korostavat äitinsä osuutta tuotekehityksessä; Marianne oli idearikas hyvän ruoan ystävä, ja silakkamarkkinoilla kymmeniä palkintoja saaneet tuotteet olivat hänen käsialaansa. Börjen silmät loistavat, kun hän kertoo: ”Markkinat olivat parhaita aikoja! Turku oli todellinen edistysaskel urallamme”.

Börje sanoo, että jos kala olisi myyty jalostamattomana pelkästään tukkuihin, hän olisi muuttanut vanhainkotiin jo aikaa sitten. Onneksi niin ei käynyt! Päinvastoin, Börje uusi kuluvan vuoden alussa rekisteröitymisensä kaupallisten kalastajien ryhmässä 1*).

Rekisteröinti on voimassa kolme vuotta, ja ainakin sen ajan Börje aikoo vielä jatkaa. Rivien välistä tulkitsen, että hän aikoo jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää. Kun kysyn, mikä kalastajan ammatissa on parasta, vastaus tulee nopeasti: ”Työn itsenäisyys ja kevätaamujen pakahduttava kauneus”.

1-ryhmässä pysyminen vaatii paljon työtä. Kalaa on etsittävä aktiivisesti. Börjellä on siitä hyvä tilanne, että hänellä on runsaasti kalavesiä. Kun hylkeet tai merimetsot estävät kalastuksen tai karkottavat kalat jollain alueella, Börje siirtyy toiselle. Kohdelajit ovat viime vuosina olleet kuha, ahven, silakka ja kilohaili ja pyydyksenä verkko. Talvella verkoilla kalastetaan jään alta. Viime talvi oli ensimmäinen talvi Börjen elinaikana, kun kunnon jäitä ei tullut ollenkaan.

Börjen puheesta kuultaa läpi kaksi asiaa; rakkaus ja nöyryys. Rakkaus luontoon ja eläimiin ja rakkaus ammattikalastajan työhön, mutta ennen kaikkea rakkaus omaan perheeseen. Ja nöyryys sen edessä, mitä elämä ihmiselle tarjoilee. Hylkeet ja merimetsot ovat aiheuttaneet Börjelle suuria ongelmia, mutta hän näyttää hyväksyvän tämän osana luonnon kiertokulkua. Mariannen kuolema vuonna 2017 on kuitenkin jättänyt hymyileviin silmiin surun häivähdyksen.

Börjen ja Mariannen yhteinen elämäntyö kantaa hedelmää. Tyttäret perustivat viitisen vuotta sitten Taalintehtaalle kahvila-myymälän Holmbergin Kala & Café Four C. Keskiviikkoisin ja lauantaisin myynnissä on myös Börjen kalastamaa kalaa sekä Salmon Farmin kalankasvatuslaitoksella tuotettua paikallista kirjolohta, josta Börje ja tyttäret loihtivat monenlaisia herkkuja. Asiakkaita tulee kaukaakin, ja varmimmin he tulevat silloin, kun Börje on paikalla. Aikaisemmin poliiseina työskennelleet Carina ja Clara ovat saaneet perheyrityksen kukoistamaan. Siskoksista huokuu päättäväisyys ja voima. Ainakin osa siitä taitaa olla Börjen perintöä.

Kiitos Börje arvokkaasta elämäntyöstäsi Saaristomeren ja meidän kalaa syövien kuluttajien hyväksi ja erityisesti uskollisten vakioasiakkaittesi iloksi! Me kaikki toivomme, että saisimme vielä pitkään nauttia tärkeän ja merkityksellisen työsi tuloksista.

 

#kalastaja

#kalaakaikille

#respect

*) 1-ryhmän kalastajan kalastustulo > 10 000 €. Muut kalastajat kuuluvat ryhmään 2.

Hannu Saarinen

Mynälahden kalastushistoriaa

5.6.2020

Ammattikalastaja Hannu Saarinen on muistellut Mynälahden kalastuksen historiaa. Tarkempana aluerajauksena on linjan ”Ihattulan ranta – Livonsaaren pohjoispäässä oleva Vohlan saari” pohjoispuoliselle sijoittuvat alueet.

Kalastus on ollut historiallisesti tärkeä osa Mynälahden saarissa asuvien perheiden toimeentuloa. Hannu muistaa vuosien takaa nimeltä 80 kalastajaperhettä. Saarisen suku on asuttanut Kärmäläisten saarta ainakin vuodesta 1723 lähtien. Hannun veli, kalastaja Jorma Saarinen, asuu saaressa edelleen. Hannun isä, Kärmäläisten Jussi, oli tunnettu porkkamies. Porkkamiehen tehtävänä oli ruokoa niitettäessä työnnellä venettä eteenpäin.

 

Yleisin kalastusvene oli kaksihankainen 6-metrinen tervattu vene. Se oli varsin hyväkäytöksinen ja kantava kovassakin aallokossa. Käytössä oli myös puisia meriläisveneitä, joita ei käytetty juurikaan kalastukseen mutta esimerkiksi silakkaruuhien hinauksessa. Meriläinen saattoi kiskoa jopa 6-8 silakkaveneen letkaa kohti Ihattulan rantaa. Melko usein hinaamalla kuljetettujen lastien korvauksena oli vakituinen silakkarysän paikka meriläistä omistamattoman kalastajan vesillä. Yhteistyö toimi.

Varhaisimmat meriläiset oli varustettu isoilla moottoreilla. Esimerkiksi Lehtisen saaren 11-metrisessä oli lentokoneen moottori. Kuulemma kaikkia tulliveneitä nopeampi!

Seudun tunnetuin veneentekijä lienee ollut Aarne Luotonen, ”Palstan Aarne” Vehmaalta. Hänen käsistään syntyivät meriläiset, isot ruuhet ja pitkät ruuhet (harvarysäveneet). Viimeisin tuotesarja taisi olla kensuksi sanottu teräväkeulainen, lähes tasapohjainen vene.

Ensimmäiset perämoottorit tulivat Mynälahdelle 1960-luvulla. Kala-astiat veneissä olivat 100 litran puusaaveja. Yleisimmät miehistöt veneissä olivat vaimo ja mies, isä ja poika tai joskus myös sisarukset.

Pyydyksiä oli valtavasti, mutta kalastus tapahtui varsin sopuisasti. Verkkoja, silakkarysiä, harvarysiä, maderysiä, hauki-/madekoukkuja ja pitkäsiimoja. Verkkoja käytettiin 12 - 75 mm harvuisina, siis salakasta lahnaan. Yleisimmät saalislajit olivat kuha ja lahna. Kuhasaaliit olivat runsaita jo ennen sotia. Kuhaa pyydettiin myös koukuilla ja harvarysillä. Lahna valikoitui pääsaaliskalaksi todennäköisesti siksi, että sodanjälkeiset ajat nostivat roimasti lahnan kaupallista arvoa. Isokokoinen, runsassaaliinen kala oli pyydystettävissä lähes ympäri vuoden.

Suomukalat säilytettiin elävinä isoissa puusumpuissa odottamassa noutajaa. Kalanostajat veivät kalat myytäväksi Turkuun. 1950-luvulla suuriman osan saarten kaloista osti kustavilainen Petri Juslin. Juslinilla oli todella iso ns. fiskooli-vene, jossa veneen keskiosa toimi sumppuna, ja kalat kulkivat elävänä Aurajokeen.

Myös talvikalastus oli kaikissa torpissa elinkeinona. Talviset verkkomatkat suoritettiin yleensä vesikelkkaa työntäen. Hankalalla kelillä isäntä työnsi kelkkaa ja emäntä toimi hevosena kiskoen kuormaa köydestä, molemmilla melkoinen etunoja.

Isommat talot tekivät verkkomatkansa hevosella. Hannun mieleen on syöpynyt eräs isäntä, Hilmeri ja hänen hevosensa Luisto. Lieneekö niin, että Luisto usein kyllästyi eväsheinien vähyyteen taikka talven kylmyyteen jäällä. Usein se kuitenkin kesken työntouhun otti suunnan verkkoavannolta kotitallille. Mahtavaa oli karjahtelu, kun Hilmeri yritti hevostaan tavoittaa. Luisto kyllä osasi tarkkailla, ettei jää kiinni. Pikku nykäisy vauhdissa ja tallin ovelle odottamaan. Lopulta ratkaisuksi löytyi toinen jäätuura, johon Luisto köytettiin.

Hannun oma ura kalatalousalalla alkoi 5-vuotiaana silakanperkaajana Turun osuuskaupan silakansuolaamossa Taivassalon Keräsaaressa. Silakat perattiin, pestiin meressä ja suolattiin puunelikoihin. Nelikot kuten saavitkin valmisti Lempisaaren kartanon puuastiatehdas Amerikan saaressa.

Saariston perheiden elanto tuli pienistä palasista, ja yhteishenki oli vahva.

Kiitos Hannu työstäsi meidän suomalaisten kalansyöjien ja Saaristomeren hyväksi! Kiitos hienosta tarinasta!


Alkuperäinen teksti: Hannu Saarinen
Tekstin muokkaus (tiivistäminen): Maria Saarinen

#kalastaja

#kalaakaikille

#respect

Antero Eloranta - Kaarnittan vähäpoika ja Airiston kuningas

in memoriam 15.5.2020

Antero oli Kalastaja, luonnon ystävä ja taiteilija. Antero oli ystäväni.

Antero syntyi Rymättylässä Kaarnittan saaressa perheen nuorimpana poikana ja eli elämänsä Airiston rannalla Heinäisissä vaimonsa Maijan kanssa. He saivat kaksi poikaa. Anterolla oli aina koiria, viimeisimpänä lapinporokoirat Salla ja Sáhcu. Puutarha oli ahkeran työn taidonnäyte, ja siellä oli myös koppi, jossa kotkotti ja kiekui.

Anteron kalastajan ura ehti kestää 60 vuotta. Pyynnin kohteena olivat kaikki suomukalat lahnasta taimeneen ja kuhaan, ja aikoinaan myös silakka. Pelkästään hänen suomukalasaaliinsa, noin 350 tonnia, vastaa fileepainona yli miljoonaa kalaruoka-annosta kuluttajien lautasilla! Antero rakasti työtään ja oli parhaimpina aikoina merellä 300 päivää vuodessa.

Antero kertoi nähneensä Airiston ammattikalastuksen nousun, loiston ja tuhon. Loiston ajat koettiin 1980-90 luvuilla. Airistolla kalasti useita kymmeniä ammattikalastajia, ja kalaa riitti kaikille. Kunnes hylkeet saapuivat. Anteron sanojen mukaan ”alkoi vapaa pudotus”.

Antero oli ensimmäisiä kalastajia, joka kertoi minulle hyljeongelmasta. Tämä tapahtui vuonna 2001. En ikinä unohda sitä hetkeä. Jäyhä saariston äijä loi katseensa lattiaan, eikä pystynyt puhumaan. Hylkeet veivät häneltä ammatin.

Mutta sankarimme päätti olla antamatta periksi. Kun verkkokalastus kävi mahdottomaksi, Antero hankki vielä eläkeiän kynnyksellä kaksi hylkeenkestävää ponttonirysää ja sai niillä jonkin verran siikaa ja lohta. Eivät nekään silti pystyneet ihmeisiin, kun hylkeet karkottivat kalat.

2000-luvulla Antero kasvatti siian- ja taimenenpoikasia istutustarkoitukseen Airiston-Velkuan kalastusalueelle. Hän toimi aikoinaan myös Airiston kalastusalueen hallituksessa ja oli vuodesta 2016 lähtien Saaristomeren kalatalousryhmän varajäsen.

Antero oli viimeistä kertaa kokemassa rysää viime syksynä Turun Sanomien toimittajan Jonna Lankisen kanssa. Lankinen kirjoitti päivästään Anteron luona lehtijutun, jolle antoi otsikoksi "Kalastajan suru: Hylkeet voittivat". Juttu päättyi Anteron sanoihin: ”Näyttää siltä, että ensi keväänä en enää rysää mereen laske. Kyllä tämä nyt taitaa olla tässä”.

Se oli siinä. Antero menehtyi vaikeaan sairauteen 11.5. Hän oli 75-vuotias.

Kiitos Antero arvokkaasta elämäntyöstäsi meidän suomalaisten kuluttajien ja Saaristomeren hyväksi. Kiitos ystävyydestäsi. Kiitos kaikesta, mitä sinulta opin. Hyvää matkaa uuden meren äärelle!

Airisto on ikuinen, mutta ei enää koskaan entisensä.

❤️

Anterolla oli aina pilkettä silmäkulmassa. Tässä muutama esimerkki hänen tokaisuistaan:

”Vielä virtaa!”

”Pirujaan täynnä kuin vanha emälammas”

”Sopii kuin hattu päähän”

”Kyllä meri on niin suuri ja mahtava, että se voi tällaistakin äijää korville pläjäyttää”

”Nää luotolaiset on sitkeitä kuin ankeriaat”

”Suota piisaa, mutta kellutaan”

”Vielä ei periksi anneta, mutta kyllä se vähän äijää mittaa”

”Kaikki pitää näköjään kokea, ennen kuin kisat päättyy”

❤️

Tällä Baltic Sea Needs Actions -hankkeen tuottamalla videolla Antero kertoo myös ympäristöviranomaisten hampaattomuudesta liittyen meriluonnon pilaamiseen. Video on vuodelta 2012 mutta edelleen ajankohtainen Antero Eloranta / Baltic Sea needs Actions

#kalastaja

#kalaakaikille

#respect

 

He kalastavat kaikille

30.4.2020

Näin suomalaisen työn juhlan aattona esittelyvuorossa on itseoikeutetusti koko Saaristomeren ammattikalastajakunta ja heidän työnsä positiiviset yhteiskunnalliset vaikutukset. Kalastajan työnä on kalastaa kaikille, ja sivutuotteena meri ja ilmasto hyötyvät. Sankarimme haluavat olla mukana toteuttamassa Suomen hallitusohjelmaan kirjattua Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa.

Kotimaisen kalan edistämisohjelma on parhaillaan valmisteilla, ja sen tavoitteena on nimensä mukaisesti lisätä kotimaisen kalan käyttöä. Suomen kalatuotteiden omavaraisuusaste on enää noin 20 prosenttia, josta mereltä pyydetyn kalan osuus on vain muutama prosentti.

Kalan käytön lisäämisellä tavoitellaan useita yhteiskunnallisia positiivisia vaikutuksia. Se luo työpaikkoja ja toimeentuloa, vaikuttaa myönteisesti ihmisten terveyteen ja pienentää ruokavalion ilmastovaikutuksia. Suomalaisen luonnonkalan hiilijalanjälki on noin kymmenen kertaa pienempi kuin naudanlihalla ja noin kolme kertaa pienempi kuin sian- tai broilerinlihalla.

Kotimaisen luonnonkalan käyttö pienentää myös vesistöjemme ravinnekuormaa. Jokaisen nostetun kalatonnin mukana vesistöistä poistuu kalalajista riippuen 4-8 kiloa rehevöittävää fosforia. Saaristomeren sankareiden saaliin*) mukana merestä poistuu vuositasolla noin 100 tonnia fosforia. Tämä on noin puolet siitä fosforimäärästä, mitä neljä suurinta Saaristomereen laskevaa jokea normaalivuotena mereen tuovat.

Kalastuksella on myös suuri paikallinen merkitys saariston elinvoiman ja kulttuurin ylläpitäjinä. Saaristo pysyy elävänä siellä vakituisesti asuvien ihmisten ansiosta. Vain elävä saaristo kykenee tuottamaan palveluja esimerkiksi matkailijoille. Saaristomeren saariston ja rannikon elinvoimaa ylläpitää noin 70 päätoimista ja 120 sivutoimista ammattikalastajaa.

Kotimainen kala on siis paljon, paljon enemmän kuin vain hyvää syötävää.

Jotta edistämisohjelman tavoitteet voivat toteutua, sen tulee luonnollisesti tarjota työkalut myös alkutuotannon toimintaedellytysten ja jatkuvuuden turvaamiseksi. Kalastajien toimintaympäristössä tämä tarkoittaa pikaisia toimenpiteitä hylje- ja merimetsovahinkojen vähentämiseksi sekä meren hyvän tilan edistämiseksi. Kun toimintaympäristö saadaan kuntoon, uusia kalastajia tulee varmasti.

Saaristomeren ammattikalastajat ansaitsevat kiitoksen arvokkaasta elämäntyöstään kalaa syövien kuluttajien, Itämeren ja ilmaston hyväksi! Uskon, että kotimaisen kalan edistämisohjelma on yksi työkalu matkallanne kohti valoisaa tulevaisuutta!

 

*) Silakka, kilohaili ja kuore yhteensä 20 - 25 Mkg. Muut noin 1Mkg.

Kuva on otettu kalastajien tiedotus- ja koulutusristeilyllä helmikuussa 2018. Kuvassa on mukana myös Selkämeren ammattikalastajia.

 

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

Pentti Vyyryläinen

10.4.2020

”Annat pojan sotkea hyvät langat” puuskahti Pentin äiti tämän isälle, kun isä antoi kalliit nailonlangat pikkupojalle rysän kutomista varten. Turhaan ei isä poikaansa luottanut; isänsä puuhia sivusta seurannut Pentti kutoi langoista omin päin täysin käyttökelpoisen rysän perän, joka kalasti siinä kuin perheen muutkin rysät. Vuosi oli 1955, ja Pentti oli 5-vuotias.

Pentti Vyyryläisen isä oli ammattikalastaja Karjalankannaksen Johanneksessa. Huunon saaren muutkin miehet olivat kalastajia, mutta useimmat tekivät töitä myös Uuraan vilkkaassa satamassa. Yhtenä talvena kalastajien alla oleva jää murtui, ja lautta ajelehti Seiskarista Hankoon saakka. Lopulta jäänmurtaja pelasti miehet.

Johanneksen väestö asutettiin jatkosodan jälkeen Turun seudulle, Pentin isä Piikkiöön. Myös Pentin äiti oli Johanneksesta, joten Pentti on geeneiltään kokonaan karjalainen. Sen kyllä huomaa! Hymy on aina herkässä, eikä elämässä tunnu olevan valittamisen aiheita. Pentti on rakentanut talon vanhan kotitilan läheisyyteen.

Pentti on ollut kalastaja aina. Kohdelajit ovat vaihdelleet kalakantojen runsauden ja kysynnän mukaan, mutta yksi tärkeimmistä on aina ollut lohi. Ensimmäiset lohet saapuvat Pentin vesille toukokuun 10. päivän tienoilla, ja sesonki kestää heinäkuun alkuun saakka. Lahna ja silakka ja säynekin olivat tärkeitä vielä 1970-luvulla. Kuhaa oli Pentin vesillä tällöin vielä melko vähän, eikä sillä ollut paljon kysyntääkään. Vuosituhannen loppua kohti kuha alkoi runsastua, mutta viime vuosina kehitys on ollut päinvastainen. Kuhan verkkokalastus on vielä jotenkuten mahdollista keväällä, mutta syksyllä se ei enää hylkeiden takia onnistu. Made oli vielä 1980-luvulla keskitalven tärkein saalislaji, mutta madekanta on Pentin vesillä, kuten muuallakin Saaristomerellä, voimakkaasti taantunut.

Yrityksen toimenkuvaan kuului myös kalan suoramyynti Turun torilla lähes 30 vuoden ajan vuoteen 2007 saakka. Torimyynti oli pääosin Pentin silloisen vaimon vastuulla, mutta Pentti oli mukana erityisesti alkuaikoina. Torilla myytiin myös mansikkaa omalta maalta.

Käpy, verkon kudonnassa tarvittava työkalu, oli Pentillä jo lapsena aina taskussa. Kova työ on palkinnut tekijänsä. 11-vuotiaana poikasena hän sai itse kutomallaan verkolla 12-kiloisen lohen. Vonkaleesta tienatut rahat tekivät pojasta 3-vaihteisen polkupyörän onnellisen omistajan. Haukien koukkukalastuksesta saadut tulot sijoitettiin ensimmäisen silakkarysän materiaaleihin.

Kiinnostus pyydysrakentamiseen on kestänyt, ja Pentti on tehnyt lähes kaikki pyydyksensä itse. Vanhimmat rysät ovat 50-vuotiaita. Suomukalarysät tehtiin aikoinaan paksusta langasta, jotta kalat eivät olisi jääneet kalapesän silmiin kiinni. Vankan materiaalin ansioista ne ovat kestäneet tähän päivään saakka, ja kestävät jopa hylkeen repimistä. Aluksi vanteet tehtiin kuusen tai katajan oksista, mutta 1970-luvulla siirryttiin alumiinivanteisiin. Jotkin rysistä pidetään meressä ympäri vuoden. Ne on upotettu noin metrin syvyyteen, joten ne eivät jäädy kiinni jäähän.

Isokokoisia kaloja, kuten lahnaa ja madetta pyydettiin riimuverkoilla. Riimu on isosilmäinen lisäverkko, joka kiinnitetään tiheämpisilmäisen verkon molemmille puolille ylä- ja alapaulaan. Koska verkkoliinaa sai vain 3 metriä korkeana, kolmen liinan yhteen jamominen 9 metriä korkeaksi lahnaverkoksi vaati 1500 solmua ja sen lisäksi riimut. Kalve (tai kalvin) oli nimeltään se työkalu, jolla määritettiin verkon ja riimujen silmien koko. - Nykyään Pentin vesiltä tulee vain kämmenen kokoista pikkulahnaa, eikä alueen särkikalojen kaupallinen hyödyntäminen ole taloudellisesti kannattavaa logistiikan ja välivarastointimahdollisuuksien puutteiden takia*).

Parhaimmillaan Paimionlahdella kalasti päätoimisesti parisenkymmentä ammattikalastajaa. Nyt Pentti on ainoa.

Kiitos Pentti elämäntyöstäsi meidän kalaa syövien kuluttajien ja Itämeren hyväksi! Kerrot olevasi huippukunnossa muun muassa tanssiharrastuksesi ansioista, joten toivon ja uskon, että urasi jatkuu vielä pitkään. Ehkä saan Juhannuksena laittaa savustuspönttööni sinulta ostetun merilohen!

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

*) https://www.sameboat.fi/wp-content/uploads/2020/04/Kalat-kiertävät-tehokkaasti-LOPPURAPORTTI.pdf

Viola ja Torolf Gustafsson

27.3.2020

Torolf Gustafsson on elänyt koko ikänsä kalastajana Kemiönsaaren kuntaan kuuluvalla Träskön saarella. Naapurisaarella Ramsöllä kalastajaperheessä kasvanut nuori Viola Törnroos oli vakaasti päättänyt, että ei ikimaailmassa asuisi saaressa eikä missään tapauksessa ryhtyisi ainakaan kalastajaksi. Rakkaus puuttui peliin; toukokuussa tulee 50 vuotta siitä, kun 20-vuotias Viola muutti Träskön saarelle ja ryhtyi kalastajaksi Torolfin rinnalle.

Gustafssonien kalastus on painottunut erityisesti silakan rysäkalastukseen mutta myös suomukalat kuten kuha ja ahven ovat olleet tärkeässä roolissa. Kalanjalostus ja suoramyynti torilla ja markkinoilla on ollut tärkeä osa yrityksen toimintaa. Turun silakkamarkkinoille Gustafssonit osallistuivat vuosina 1983 – 2007. Nelipäiväisten markkinoiden kahtena ensimmäisenä päivänä myynnistä huolehti Torolf, kun Viola jäi Kemiöön huolehtimaan toriasiakkaista. Sen jälkeen hän lähti itsekin markkinoille mukanaan uusi lasti savustettua kalaa. Kotona on lukematon määrä palkintoja silakkamarkkinoiden Paras tuote -kilpailuista.

Viola kertoo kaipaavansa silakkamarkkinoiden tunnelmaa mutta ei raskasta työtä sitä ennen. Tosin Violan mielestä työ Tammisaaressa ravintola Knipanin tiskaajana, jota työtä hän ehti kokeilla ennen kuin tapasi Torolfin, oli paljon raskaampaa kuin kalastus.

Vuosina 2006-2007 Viola testasi Suomen Kalatalous- ja ympäristöinstituutin kehittämishankkeessa yhtä Suomen ensimmäisistä ahvenen ja kuhan kalastukseen suunnitelluista hylkeenkestävistä ponttonirysistä*). Hankkeen jälkeen perheeseen hankittiin vastaavia rysiä myös lohen kalastukseen, ja nykyään lohi on tärkeä laji, jonka touko-kesäkuulle ajoittuvasta kalastussesongista vastaa Torolf.

Kalantulo on jo pitkään vähentynyt Gustafssonien kalavesillä. Kalantulon väheneminen oli myös osasyynä siihen, että vaikka molemmat tyttäret olisivat halunneet jäädä Träskön saareen, siihen ei ollut taloudellisia edellytyksiä.

Violan havaintojen mukaan kalojen lisääntyminen kyllä onnistuu ja esimerkiksi pikkukuhaa on runsaasti, mutta isompaa ei. Kuhat katoavat, mahdollisesti muiden saalistajien suihin ennen kuin ehtivät kasvaa pyyntikokoon. Hylkeitä on paljon, ja merimetsoja vielä enemmän. Hylkeet repivät pyydyksiä ja karkottavat kaloja, mutta ne häiritsevät myös kalojen kutua. ”Kun hylkeet saapuvat saalistamaan kalojen kutualueille, siitä aiheutuu väistämättä vahinkoa. Merimetsot taas voivat tyhjentää merenlahden kaloista kokonaan yhdessä päivässä. Vaikka seuraukset ovat meille kalastajille katastrofaaliset, on pakko myöntää, että kun kilometrin mittainen merimetsoparvi ”vetää nuottaa” merenlahdella, näky on vaikuttava”.

Voin melkein nähdä silmissäni, mitä Viola tarkoittaa, kun hän kuvaa kalastajanuransa hienoimpia hetkiä ja muistoja; niitä olivat keväiset aamut ja auringonnousut merellä. Koska verkkosilakat piti saada Helsinkiin kuluttajille aamu seitsemäksi, se merkitsi kalastajille merelle lähtöä jo ennen auringon nousua. Kun aurinko sitten loistavissa väreissään nousi välkkyvän meren takaa, se oli henkeäsalpaavan kaunista jopa sellaiselle ihmiselle, jolle merellä olo oli arkipäivää.

Hienoimpien muistojen perään Viola haluaa kertoa kauheimman muistonsa, joka on kuin suoraan Hitchcockin elokuvasta. Eräänä aamuyönä yksin merellä ollessaan pimeydestä alkoi yhtäkkiä kuulua kammottavaa viuhuvaa ääntä, jota seurasi isojen möykkyjen mätkähtely veneeseen. Viola kertoo, että hänen ilmeensä olisi taatusti sopinut ”Linnut” -elokuvan kauhukohtaukseen. Pommituksen jäljiltä vene oli hyttiä myöden täynnä hanhia! Ei muuta kuin hanskat käteen, ote siivekkäiden tunkeilijoiden niskasta ja nopeat jäähyväiset paapuuriin sekä tyyrpuuriin.

Kiitos Viola ja Torolf ansiokkaasta elämäntyöstänne meidän kalaa syövien kuluttajien, Saaristomeren ja erityisesti torilla käyvien vakioasiakkaidenne iloksi!


Juttu perustuu Viola Gustafssonin haastatteluun.

Kuva: Karl-Henrik Stuns 1979.

#kalaakaikille
#kalaakaupunkilaisille
#respect

*) KANRA – Kannattavuutta Rannikkokalastukseen hankkeen loppuraportti https://www.sameboat.fi/wp-content/uploads/2020/03/Loppuraportti-KANRA-projekti-Maria-Saarinen-2008.pdf

Veljekset Veikko Ilmalahti ja Juhani Ilmalahti

13.3.2020

”Vaikka ehtoolla on ollu sanomista, niin aamulla on taas lähretty yhdessä töihin”. Ilmalahden veljekset Juhani ja Veikko ovat kalastaneet yhdessä yli 50 vuotta. Erilaisten mielipiteiden yhteentörmäyksissä veljeksillä on käytössä hyvin toimiva sovittelumalli: ”Jompi kumpi on ain oikkes!”

Veljekset syntyivät Velkuan Reksaaressa, Veikko 70 ja Juhani 68 vuotta sitten. Juhanin kalastajan ura alkoi jo alle 10-vuotiaana, kun hän tienasi ensimmäisiä palkkarahojaan naapurin lesken soutajana. Myös poikien isä oli kalastaja. Kalastuksessa pääkohde on aina ollut kuha.

Veljesten nuoruudessa koko perhe osallistui kalastustoimintaan. Piikkisten simppujen irrottaminen verkoista oli usein naisten tehtävä. Simppuja saatiin sivusaaliina 1960- ja 70-luvuilla, jopa yli sata kappaletta verkkoa kohti. Turskan saavuttua Suomen vesille simputkin hävisivät. Ilmalahtien simput pääsivät hyötykäyttöön naapurin kanalaan.

Poikien ollessa nuoria perheessä harjoitettiin myös hauenkasvatusta. Tuotantoon valittiin vain noin kahden kilon haukia. Kokemus oli osoittanut, että isoissa hauissa saattoi olla paljon mätiä, mutta se tuotti paljon huonommin poikasia kuin pienempien haukien mäti.

Vuonna 1978 veljekset muuttivat Rymättylään Ruotsalaisen saareen, jossa edelleen asuvat. Kuhan lisäksi kalastuksen kohteena on ollut silakka, jota vedettiin sekä talvi- että suvinuotalla. Vuoteen 2016 saakka yhteisen yrityksen toimenkuvaan kuului myös karjanhoito, josta Juhanin vaimo Sari ja Veikon vaimo Ulla vastasivat. Sarin ja Ullan tehtävänä oli myös kuhan fileointi.

Nuottasilakalla oli hyvä menekki. Ilmalahdet kuuluivat kahteen nuottakuntaan. Suvinuotta oli pienempi, ja sillä pääsi kalastamaan heikommallakin jäällä, kun taas talvinuottakalusto vaati vähintään 30 cm paksuista jäätä. Kylmin talvi oli vuonna 1986, jolloin jää oli metrin paksuista. Siitäkin mentiin läpi; ensin traktorikairalla ja lopuksi painomiehen avulla. Nuottaus loppui vähitellen talvien lämmetessä, mutta kyllä veljekset vieläkin silloin tällöin ovat nuotalle lähteneet, jos jäätilanne sen sallii.

Hylkeet saapuivat Ruotsalaisen vesille 1990-luvun lopulla. Aluksi hylkeet valitsivat verkoista mateet ja hauet. Kun kuhakin alkoi kelvata, hylkeet repivät aluksi koko kalan irti verkosta, ja verkkoihin jäi suuria reikiä. Vanhoja mädäntyneitä kalan kappaleita alkoi nousta verkkojen mukana pohjasta. Ajan kuluessa hylkeiden syöntitapa muuttui; ne jättivät verkkoihin kuhan päät tai imivät kalalta kurkun kautta vain sisäelimet. Jo verkkoja laskettaessa hylkeet olivat vieressä.

Kymmenisen vuotta sitten kuhan kalastus oli lopetettava hylkeiden takia.”Vihaks on pistäny monta kertta, mut mikkän ei auta”. Juhani uskoo, että vahinkoeläinkantojen pienentämisen lisäksi kuhan kesäaikaisen rauhoituksen palauttaminen saattaisi parantaa kuhan tilannetta.

Hyljepaisti on tuttu vaikkakin harvinainen herkku Ilmalahtien ruokapöydässä. Hylkeiden metsästäminen on vaativaa sellaisellekin kuin Juhani, joka on harrastanut metsästystä pikkupojasta saakka.

Yrityksen nykyiseen toimintaan kuuluu silakan kalastus rysillä sekä ahvenen syksyinen verkkokalastus. Silakkasaaliit ovat heikentyneet viimeisten neljän vuoden aikana, ja tuleva kevät kertoo, kannattaako jatkaa. Toivoa tuo se, että verkkoihin uineet silakat ovat nyt olleet pulskia.

Myös merimetsot ovat alkaneet saalistaa silakkarysillä. Merimetsoparven on todettu tyhjentäneen yhden päivän aikana rysän, jossa oli 1 000 kiloa silakkaa. Juhani toivoo, että kalastajille annettaisiin lupa ampua merimetsot pyydykseltä aina, ilman poikkeuslupaa.

Juhanin mielestä parasta kalastajan ammatissa on se, että saa olla itsensä herra. Rannikkokalastuksen tulevaisuuden hän näkee vähintäänkin epävarmana. ”Investoinnit vaativat uskoa alan jatkuvuuteen. Nyt vaan parsitaan rysiä”.

Kiitos Juhani ja Veikko panoksestanne tuoreen lähiruoan tuottajina! Toivottavasti tilanne hylkeiden ja merimetsojen osalta paranee, ja saisitte jatkaa elämäntyötänne meidän kalaa syövien kuluttajien ja Saaristomeren hyväksi!

Juttu perustuu Juhani Ilmalahden haastatteluun.

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

Pauli Huunonen

28.2.2020

Karjalan poikii! Pauli Huunosen isoisä ja tiettävästi myös häntä edeltävät isoisoisät olivat ammattikalastajia Karjalankannaksella Huunolansaaressa, joka kuului Johanneksen kuntaan. Johanneksen väestö, myös Paulin isä, asutettiin jatkosodan jälkeen Turun seudulle, ja täällä Paulikin syntyi 70 vuotta sitten. Hän on koko ikänsä asunut Naantalin Luonnonmaalla.

Myös Paulin isä oli kalastaja. Joskus nuorena Pauli pohti kokin ammattia, mutta kalastaja hänestä tuli, ja uraa on takana 50 vuotta. Pyynnin kohteena ovat olleet lahna, hauki, made, kuha, ahven, taimen ja lohi, kuluttajien tottumuksista ja kalojen runsaudesta riippuen. Pyydyksinä ovat olleet verkot, rysät ja verkkopesät. Lahnaa kalastettiin aikoinaan paljonkin, mutta sen kysyntä romahti 1980-luvulla. 80-luvulla sivusaaliina tuli riesaksi saakka turskaa, mutta sillä ei ollut markkinoita.

Pauli oli kymmenisen vuotta sitten mukana Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutin (nyk. Ammattiopisto Livia) hankkeissa kehittämässä hylkeenkestävää ponttoni-kuharysää ja sen valikoivuutta. Kehittyvä Rannikkokalastus -hankkeen koekalastuksissa pystyttiin kehittämään paneeli, jonka avulla alamittaiset kuhat saatiin uimaan ulos rysästä lähes 100-prosenttisesti (katso linkit jutun lopussa).

Kun teimme vedenalaiskuvauksia Paulin testirysällä, ei voinut olla huomaamatta, että kysymyksessä on tarkka ja huolellinen mies. Kaiken piti olla just’ eikä melkein. Samalla huolellisuudella Pauli suhtautuu saaliin käsittelyyn: ”Sellaista kalaa ei myyntiin laiteta, jota ei itse voisi syödä”.

Kalastus Naantalin vesialueilla on kärsinyt muun muassa laivaväylien kunnossapitoon liittyvistä toimenpiteistä. Pauli muistelee, että kun Naantalin sataman Moton matalaa räjäytettiin, pikkukalat hyppäsivät ilmaan hänen kotirannassaan kilometrien päässä. Räjäytykset vaikuttivat saaliisiin pitkän aikaa. Suurin syy saaliin vähenemiseen on kuitenkin hylkeissä. Ne saapuivat alueelle 2000-luvun taitteessa. Verkoilla on enää turha saalista yrittää, ne ovat usein riekaleina jo seuraavana päivänä. Hylkeenkestävät ponttonirysät toivat helpotusta muutamaksi vuodeksi, mutta niistäkään ei ole apua, jos hylkeet karkottavat kalat muualle.

Pauli on ihmisenä vaatimaton, eikä halua tehdä oman kalastusuransa vaikeuksista suurta numeroa. Hän suree silti rannikkokalastuksen kohtaloa. ”Jos joskus on ollut kiire löytää ratkaisu hyljeongelmaan, niin nyt ovat viimeiset hetket käsillä. Kalastus tulisi säilyttää, koska vielä voi tulla aika, jolloin meillä on todellinen elintarvikepula”.

Kiitos Pauli elämäntyöstäsi meidän kalaa syövien kuluttajien ja Saaristomeren hyväksi!

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

Kehittyvä Rannikkokalastus -hankkeen loppuraportti. Kuharysien kehitystyö sivulta 6 - https://merijakalatalous.fi/…/Peimarin_koulutuskuntayhtyma_…

Kehittyvä Rannikkokalastus -hankkeen vedenalaiskuvausten video. Kuharysän osuus alkaa ajassa 12:04 https://www.youtube.com/watch?v=ufwL2c0vUFU&t=727s

Kannattavuutta Rannikkokalastukseen -hankkeen vedenalaiskuvausten video https://www.youtube.com/watch?v=o3_wAVA88n0

Leif Johansson

14.2.2020

Ulkosaariston karuus ja voima yhdistyvät hänessä sydämellisen ihmisen lämpöön ja hymyyn. Mutta kaiken takana taitaa lymyillä ilkikurinen pojannassikka!

Leif Johansson syntyi Nauvon ulkosaaristossa Trunsön saarella 72 vuotta sitten. 19-vuotiaana hän ryhtyi kalastajaksi ja muutti Hiittisten saaristoon Stora Ängesönin saarelle, joka nykyisin kuuluu Kemiönsaaren kuntaan. Saarella asuu ympärivuotisesti vain neljä muuta ihmistä; Leifin tytär perheineen. Kesällä asukasluku kasvaa yli sadan.

Leifin isä kuljetti kalastajilta ostamaansa kalaa sumppuveneellä Helsinkiin. Kun kysyn Leifiltä, miten hänestä tuli kalastaja, hän vastaa ”Niin siinä vain kävi”. Parinkymmenen vuoden ajan kalastus keskittyi silakkaan ja kilohailiin. Suolasilakkaa ja kilohailista valmistettua maustekalaa myytiin jopa 100 litran astioissa suurille ostajille. Saaliiden vähentyessä kalaa alettiin jalostaa suoramyyntiä varten. Ahvenesta tuli tärkeä osa tuotantoa, ja marinoitu ahven onkin yksi Leifin tuoteperheen erikoisherkuista. Kalaa myytiin muun muassa Taalintehtaan torilla ja kesäaikaan myös kotirannasta suoraan turisteille.

Viimeisten 35 vuoden ajan Leif on ollut joka vuosi mukana Turun silakkamarkkinoilla ja myös Turun Saaristolaismarkkinoilla näiden käynnistymisestä lähtien (1998). Leif on saapunut myyntipaikalle Aurajoelle aina omalla aluksellaan. Hän muistelee, että vielä 1980-luvulla jopa 50 kalastajaa myi tuotteitaan omasta aluksesta, mutta viime vuonna aluksia oli enää kolme. Helsinkiläiset saivat nauttia Leifin tuotteista vuosien 1989 – 2013 silakkamarkkinoilla. ”Markkinoilla on mukavaa, kun tapaa ihmisiä, mutta sitä ennen on tehtävä se varsinainen työ”.

Leif on voittanut silakka- ja ahventuotteillaan useita palkintoja; kirjahyllyssä komeilee kaikkiaan 27 pokaalia ja useita kunniakirjoja. Viimeisin pääpalkinto tuli marinoidulla tillisilakalla Turun silakkamarkkinoiden Vuoden herkkusilakkasarjassa vuonna 2013. Tuotevalikoima on vuosien saatossa uudistunut, mutta suolasilakka pitää edelleen pintansa vanhemman ikäluokan keskuudessa.

Kalan tulo on vaihdellut Ängesönin vesillä. Viime vuosina ahven ja kilohaili ovat runsastuneet, mutta muut lajit taantuneet. Silakka on pienikokoista. Kalojen käytös on muuttunut, eikä niitä useinkaan enää saa entisiltä apajilta. Nyt ne saattavat pakkautua lahtialueille. On mahdollista, että kalat etsivät sieltä turvapaikkaa hylkeiltä, joita alueella näkyy paljon.

Kiitos Leif elämäntyöstäsi meidän kalaa syövien kuluttajien ja Saaristomeren hyväksi! Kerroit, että et ole varma, osallistutko enää markkinoille, mutta me odotamme sinua!

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

Helge Törnblom

31.1.2020

”Parasta kalastajan ammatissa on oma vapaus. Mutta turhauttavalta tuntuu se, että hyljeongelmalle ei voi tehdä mitään.”

Helge Törnblom syntyi 78 vuotta sitten Rymättylän Pakinaisten saaressa, ja samassa saaressa hän edelleen asuu. Harjun kalastajakoulu ja sen jälkeinen lyhyt työrupeama kalatalouden neuvontajärjestöissä vei miehen välillä mantereelle, mutta 50 vuotta sitten Helge palasi kotisaarelleen. Kun kysyn miksi, Helge vastaa: ”Veri veti merelle, ja usko pärjäämiseen saaristossa oli kova”. Ja pärjännyt hän on, mutta työtä se on vaatinut. Osa toimeentulosta on tullut karjanhoidosta ja viljelystä.

Lähes 30 vuoden ajan pääosa toimeentulosta tuli silakasta. Aluksi silakkaa kalastettiin rysillä, mutta jo vuoden 1970 syksyllä Helge hankki yhteistyökumppaneidensa kanssa ensimmäisen troolarinsa. Troolausalueita oli Rymättylän lisäksi Iniön, Houtskarin ja Korppoon vesillä. ”Saaliit vaihtelivat. Oli vain vanha paha kaikuluotain ja joku tutka, joten trooleja repeilikin silloin tällöin kiinni jäädessään. Kerran kalastajat menivät lakkoon, kun silakan hinta oli niin huono”, muistelee Helge. Viimeinen troolari, Venla, myytiin Kotkaan vuonna 1998.

Jäätalvina silakkaa kalastettiin nuotalla. Nuotan nimi oli Pakinaisten ahne ja Helge oli nuottakunnan kuningas, eli päällikkö. Parhaimpina aikoina Rymättylän rannoille nousi 100 tonnia nuottasilakkaa yhdessä päivässä useamman nuottakunnan voimin. Työvoimavaltainen talvinuottaus loppui 1990-luvun alkupuolella silakan hinnan heikennyttyä ja talvien lämmettyä.

Työntäyteisinä vuosina Helge lähti troolireissujen jälkeen vielä verkoille, joskus yömyöhään. Pyynnin kohteena oli kuha, jota kalastettiin selkävesiltä väliveteen laskettavilla syvillä verkoilla. Kasvava hyljekanta teki lopulta näillä paikoilleen ankkuroitavilla verkoilla kalastamisen mahdottomaksi, ja Helgen kuten muidenkin rymättyläläisten kuhankalastus avoimilla vesillä loppui 2000-luvun alkupuolella. Toiminta siirtyi rannan läheisiin vesiin, ja saaliin saamiseksi ennen hylkeitä verkot pidetään pyynnissä jopa vain muutaman tunnin kerrallaan. Helgen päälaji on 2000-luvulla ollut ahven.

Helgen vaimo Eila ei ole juurikaan osallistunut kalastustapahtumiin merellä, mutta rannassa sitäkin enemmän. Samoin verkkojen huolto ja uusien laitto on ollut pääasiassa hänen vastuullaan.

Vuonna 1962 Helge sai armeijassa ollessaan almanakan, ja siitä alkoi tähän päivään saakka kestänyt säätietojen tallentaminen. Päiväkirjat ovat hyvässä tallessa 10 vuoden nipuissa. Lähes tasan 50 vuotta sitten, 19.1.1970, päiväkirjassa lukee: ”Ensimmäiset talvinuotat jäälle. Pakkasta 3-5 astetta". Tasan 25 vuotta sitten päiväkirjassa on merkintä kansainvälisestä sääilmiöstä: ”Myrsky Atlantilla. Suurtulva uhkaa Hollantia. Padot vaarassa murtua, ja 250 000 asukasta evakuoitu”. Tuorein merkintä päiväkirjassa on tänään 31.1.2020: ”Pähkinäpensas kukkii”.

Mikä kunnioitettava ura! Kiitos Helge työstäsi meidän kalaa syövien kuluttajien hyväksi! Lähivesiltä pyydetyt silakat, kuhat ja ahvenet ovat päässeet pannullemme sinun ahkerien käsiesi kautta.

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

Ilkka Kleemola

17.1.2020

Taivassalolainen Ilkka Kleemola on Saaristomeren todennäköisesti varttunein aktiivinen ammattikalastaja. 85-vuotiaan Ilkan kalastajanura on kestänyt noin 60 vuotta. Kalastus on edelleen tärkeä osa eläkeläisen elämää, ja Ilkka aikoo jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää. Muita tulonlähteitä ovat olleet pelto- ja kirvestyöt.

Ilkka on kalastanut verkoilla, rysillä ja koukuilla, tärkeimpinä kohdelajeina ahven, made, hauki, kuha ja lahna sekä pienemmässä mittakaavassa myös silakka. Tällä hetkellä kalastus painottuu kevään ja syksyn ahvensesonkeihin. Aikaisemmin runsaana esiintynyt made on Taivassalon vesillä vähissä.

Ilkan vaimo Sirpa kuvailee miestään positiiviseksi ja elämänmyönteiseksi ihmiseksi. Ei ihme, että avioliittokin on kestänyt jo 64 vuotta! Kun Ilkka ei ole kalassa tai hoitamassa kukkamaata tai kuokkimassa kasvihuoneessa tai metsänharvennuksessa, pariskunta viettää aikaansa muun muassa lintuja tarkkailemalla.

”Parasta kalastajan ammatissa ovat meri ja luonto ja tietenkin se, kun tulee kalaa”, kuvailee Ilkka ammattiaan. Päättäjien hän toivoisi kuuntelevan kalastajia enemmän. ”Juhlapuheissa kyllä puhutaan kotimaisesta kalasta, mutta unohdetaan, että sen tuottamiseen tarvitaan sellainen toimintaympäristö, jossa kalastusta voi harjoittaa. Täältä Taivassalostakin on lähetetty viestiä hyljeongelmasta jo 20 vuoden ajan, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Tällaisessa tilanteessa minun on vaikea kuvitella, että alalle saataisiin uusia kalastajia. On surullista, jos oma kalastuskulttuurimme menetetään”.

Kiitos Ilkka panoksestasi tuoreen lähiruoan tuottajana. Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat saaneet lautaselleen kotimaista kalaa sen ansiosta, että sinä lähdit merelle kaikissa säissä, satoi tai paistoi.

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

Antero Eloranta 

4.1.2010

Yksi heistä on Antero Eloranta Rymättylästä. Antero on 60 vuoden kalastajauransa aikana kalastanut meille kuluttajille yhteensä 350 tonnia suomukalaa ja 2 000 tonnia rysäsilakkaa. Anteron saaliin mukana Saaristomerestä on poistunut yli 10 tonnia rehevöittävää fosforia. Jos tämä määrä fosforia olisi jäänyt mereen, se olisi kasvattanut yli 10 miljoonaa kiloa eli yli miljoona ämpärillistä sinilevää*). Kiitos Antero panoksestasi suomalaisten ja Itämeren terveyden hyväksi, siitä voit todellakin olla ylpeä.

#kalaakaikille

#kalaakaupunkilaisille

#respect

*) Yle Luonto 2.12.2019: Nollaa Itämeri-päästösi herkuttelemalla – yksi lahna-ateria poistaa kilon sinilevää